Радуновић: Тврдокорни ставови ДПС-а

 Да ли је након најаве потпредсједника црногорске Владе Душка Марковића како је ДПС спремна на компромисе о захтјевима опозиције за промјену државних симбола могућ договор који би водио промјенама Устава у сфери правосуђа?

Нова српска демократија од почетка инсистира да се српски језик изједначи са црногорским, тако што би у Уставу био означен као службени језик. Потпредсједник НОВЕ  Славен Радуновић сматра да ће тврдокоран став ДПС о језику, онемогућити постизање договора.
"Та аргументација како се на тај начин грађански концепт државе урушава је најблаже речено супротан истини, јер грађанска држава поштује грађане. У овом случају највећи броја грађана није испоштован. Грађани Црне Горе су на попису рекли којим језиком највише говоре, а највећи број њих је рекло српским језиком. Ако стварно буду жељели да се договарају са нама и ако буду хтјели да уваже реалност која постоји у Црној Гори неће бити никаквих проблема да дође до промјена Устава. Уколико и даље буду овако тврдоглаво наступали, страх ме је да од тих промјена неће бити ништа", каже Радуновић.
 
 
(Радио Слободна Европа, 26. 04. 2012.)Датум: 26.04.2012
Close
Close