Булајић: Црној Гори није мјесто у НАТО-у

Званичници Владе говоре о мајском самиту НАТО-а у Чикагу као о нечему јако важном за Црну Гору, иако је свима познато да ће Црна Гора са тог самита добити само поздраве и лијепе жеље, упозорио је јуче потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајић.
Он је у разговору за „Дан” истакао да је више пута саопштено од функционера НАТО-а да из Чикага неће бити никаквог позива за чланство.
– Не знам о каквој побједи политике ДПС-а би ту могло да се ради. Додуше, ми потпуно другачије перципирамо термин „побједа” од њих. Оно чиме се ми поносимо, они се тога стиде. Оно што они сматрају „побједом”, за нас је понижавање. Али, у општој инфлацији њихових „побједа” у привреди, економији, здравству, култури, општег тренда задуживања, суноврата предузећа, статуса запослених, онда могу да покушам да схватим да и неке такве ситуације треба прогласити „побједом”, па шта год то значило – каже Булајић.
Он је, говорећи о предлагању закона у америчком конгресу, којима се тражи да се убрзају НАТО интеграције Црне Горе, истакао да у том случају треба преиспитати елементарно поимање демократије и људских права.
– Чудно је да неки амерички конгресмени приликом доношења таквих закона запостављају и неке елементарне „ситнице”, попут тога шта народ мисли о томе. Да ли народ Црне Горе жели да му се то деси? Уколико су погрешно информисани о томе шта народ у Црној Гори већински мисли о учлањењу у НАТО, онда је то њихов проблем, али им не даје право на такво понашање, без обзира што се ради о малом народу – казао је Булајић.
Према његовом мишљењу, прије доношења таквих закона, и уколико су заиста жељели да помогну Црној Гори, за очекивати је било да се подробније информишу о нашим потребама. Потпредсједник Нове истиче да би тада схватили да једној малој и сиромашној Црној Гори није потребно учлањење ни у какве војне савезе, а поготово не у офанзивне милитантне савезе.
– Односно, савезе који се све више користе за сукоб цивилизација. Црној Гори, једноставно, тамо није мјесто. Припадамо потпуно другачијем цивилизацијском кругу. Напросто, у нашој традицији није да склапамо окупационе и неправедне савезе, већ управо обрнуто. Наша историја и традиција говори да је Црна Гора кроз историју увијек искључиво склапала одбрамбене и праведне савезе, увијек водећи бригу о историјским, вјековним и доказаним пријатељима, са којима никад није ратовала. Уколико ти људи из САД желе да нам помогну, онда би нам више него добро дошло да умјесто оваквих закона предложе да се Црна Гора нађе у законским пројектима којима ће се помоћи рјешавање проблема социјалне заштите, опоравка посрнуле економије, отварању нових радних мјеста, рјешавање питања особа са посебним потребама и много чега другог – подвукао је Булајић.
Он је нагласио да би такве законске пројекте „са великим и искреним задовољством поздравили и подржали". Тврди да је став Нове српске демократије по питању учлањења Црне Горе у НАТО добро познат и да је сасвим довољан оквир партнерство за мир, а у војно-безбједоносном смислу једини природан и разуман статус војна неутралност Црне Горе.
 


М.В.
 


Народ је већ требало да се изјасни
 


Булајић напомиње да су многе земље чланице НАТО-а изнијеле званичне ставове својих влада о потреби учлањења Црне Горе у ту организацију.
– У том смислу, за Нову српску демократију од изузетне важности је и став званичне Москве по питању учлањења Црне Горе у НАТО. Русија је у готово 300 година наших односа била наш стратешки политички и војни партнер, па је важно да знамо како би на будућност наших односа утицало приступање ове земље НАТО. Тај став ће за нашу странку бити од огромног значаја – поручио је Булајић, наглашавајући да је народ тај који треба да одлучи и да је већ требало да се изјасни о том питању.
 


(ДАН, 15. 04. 2012.)
Датум: 15.04.2012
Close
Close