Булајић: Бруталан однос Владе према сопственој привреди

 Званичници Владе Црне Горе јавности су саопштили да је аранжман са Свис кредит банком "добро склопљен посао". Нова српска демократија пита, како може бити добро финансирање државе путем нових задуживања? Констатовати да Црна Гора може, по мастрихтским критеријумима, да се задужи до 60% домаћег БДП-а, скандалозно је. Тих 60%, по тим критеријумима, важи и за привреде, односно економије, и Њемачке, и Француске, и Британије ... и упоређивати могућност црногорске привреде и тих „њених 60%", са привредама ових земаља и "њихових 60%", равно је бесмислу. Немогуће је то доводити у исту раван. Убрзано задуживање Црне Горе, односно, срљање у таква задуживања која не иду у развојне пројекте и отварање нових радних мјеста, само показује колико је Влада свих ових година имала бруталан однос према сопственој привреди. Влада Црне Горе сада гаси ватру бензином. Сва ова задуживања, чија граница се тренутно не може ни наслутити, мораће да се једном враћају. Нова српска демократија изражава бојазан да ће се, саопштених и већ сада претешких 2.642 евра дуга по глави становника, веома брзо увећавати. Ускоро ће доћи вријеме када ће тај дуг бити претежак за црногорску економију, која једва да постоји.

Свис кредит банка је иста она банка, код које је бивши управљач Жељезаре у Никшићу МНСС, наплатио државне гаранције од Владе Црне Горе у износу од око 30 милиона евра. У јавности су постојале сумње да је приликом наплате тих гаранција наплаћено много више и да су постојале одређене коруптивне активности. Као што су постојале сумње у јавности, да су приликом наплате тих гаранција постојала и "значајна уграђивања", тако и сада за овај кредит од 150 милиона постоје исте приче и истиче се коруптивни потенцијал ове финансијске трансакције.
Због тога је веома важно да се у Скупштини Црне Горе расправља о томе, јер се само тако може остварити неопходна контролна и надзорна функција Парламента.
 
 
Др Страхиња Булајић, потпредсједник Нове српске демократијеДатум: 04.04.2012
Close
Close