Лабудовић: Неопходан дијалог о уставним промјенама на највишем нивоу

 Политички дијалог премијера и лидера парламентарних странака неопходан је да би уставне промјене добиле двотрећинску подршку посланика у црногорској Скупштини, сматра потпредсједник Нове српске демократије Емило Лабудовић.

Он је оцијенио да рад на измјенама Устава у области правосуђа од почетка "болује" од конструкционе грешке односно недостатка политичког консензуса и да је очигледно да је неопходан нови политички дијалог. 
"Тај дијалог се не може обавити на било којем другом мјесту осим на највишем политичком нивоу који подразумијева предсједника Владе, предсједнике странака владајуће већине и предсједнике странака опозиције", рекао је Лабудовић агенцији МИНА. 
Он сматра да је након подршке неопходности уставних промјена, која је исказана са свих политичких адреса које партиципирају у Скупштини, требало да услиједи политички договор око обима тих промјена и области у којима је Устав потребно измијенити како би он био израз апсолутне грађанске, националне и друге једнакости грађана и држављана Црне Горе. 
"Како је, на жалост, владајућа већина, у својој политичкој самодовољности и бахатости, тај политички дијалог окарактерисала као уцјену, ултиматум, кочење европских интеграција, итд..., читав скоро вишемјесечни посао Радне групе која је креирала моделе судске независности доведен је у ћорсокак из кога нема другог излаза осим повратка на почетак", рекао је он. 
Тај нови "почетак", како сматра Лабудовић није више у домену нити Радне групе нити Одбора за уставна питања. "Више је него очигледно да је неопходан нови политички дијалог који би резултирао средњим, за обје стране, прихватљивим решењем", оцијенио је он.
Коментаришући оцјену премијера Игора Лукшића да није оптимиста да би тај посао могао бити завршен до јуна, Лабудовић је казао да је премијер свјестан "грешке у корацима" која је направљена приликом уласка у читав посао и чињенице да без новог политичког дијалога од читавог посла "посла нема". 
"Он је, и поред не баш најсјајније позиције коју ужива у сопственој странци и њеним политичким сателитима, можда и спреман да још једном демонстрира да није пука копија претходника којем је и сама помисао на политички дијалог са опозицијом била страна и да репризира ситуацију када је, макар на папиру и макар за сада, ријешено питање употребе српског језика у наставном процесу", сматра он.
Лабудовић је оцијенио да је Лукшић, из не баш лагодне унутарпартијске позиције и очигледног опструирања од, како је рекао, тврдог крила окупљеног око шефа партије и свијести да је опозиција чврсто ријешена да истраје у својим захтјевима, зна да ће "потези још пуно воде Морачом прије него се дође до договора". 
"Ово све, наравно, под претпоставком да можда премијер и Демократска партија социјалиста и у оквиру саме опозиције немају такозване "политичке спаваче" спремне да се "пробуде" кад је неопходно, али чисто сумњам јер би то значило политичку смрт за оне који би дезавуисали и деградирали опозиционо јединство у овој ситуацији", оцијенио је он.
Лабудовић је подсјетио да је Нова истицала да је темељно претресање уставних рјешења када је ријеч о идентитетским питањима услов свих услова и да без тога неће дати подршку ни једној појединачној промјени, макар она била изузетно важна као што је ријеч о измјенама уставне позиције судске власти. 
"Дакле, није ријеч само о симболима већ о читавом корпусу грађанских и националних права која треба да гарантују равноправност, конститутивност и пропорционалну заступљеност Срба из Црне Горе као и свих других народа и националних заједница који је конституишу. Ни за јоту више или мање", поручио је Лабудовић.
Он је рекао да су у Новој свјесни да је важећи Устав рађен у стању политичке еуфорије након осамостаљивања и да су многа рјешења у њему више израз "нагомиланих политичких и емотивних фрустрација" него реалног сагледавања потреба да се Црна Гора дефинише и креира као држава једнаких права за све. 
"Вријеме његове примјене указало је на неодрживост и неспојивост тих рјешења са Црном Гором конципираном као државом европског профила и више је него неопходно да се, у атмосфери одсуства било каквих политичких страсти, та рјешења још једном сагледају и претресу и отвори простор за једнако уважавање свих', рекао је Лабудовић.
Он је поручио да је Новој веома важна Европа и Црна Гора у њој, јер би на тај начин много лакше остваривала своје политичке и програмске циљеве, 
Лабудовић је, међутим, казао да је и од самог Брисела Новој важнији народ који представљају и заступају и који, се свим силама и средствима било државне принуде било државне игноранције, покушава гурнути на политичку, социјалну и нарочито, културну маргину. 
"Стога, чак ни под пријетњом да се у нас упре прстом као у кочничаре европске будућности Црне Горе, у тај воз нећемо ускочити прије него што сваки вагон тога воза буде очишћен чак и од примисли да нам је ускраћено било које из корпуса који чине људска, грађанска и национална права", закључио је Лабудовић.
 
 
(Агенција МИНА, 01. 04. 2012.)Датум: 01.04.2012
Close
Close