Булајић: Парламент да расправља о новом задуживању

 Данас се Црној Гори дешава оно што је уобичајено за земље чија се привреда и друштво уопште налази у економском колапсу. Влада нема план ни визију. Незапосленост је велика, а нема инвестирања нити отварања нових радних мјеста. Приватизација друштвене имовине је потпуно промашена. Четвртина становништва живи испод линије сиромаштва. Предузећа су уништена. Социјални, привредни и сваки други криминал је у страховитом успону. Пошасти, као што су организовани криминал и корупција, су црногорска препознатљивост. Дуг је достигао скоро 1,5 млрд евра и даље расте. Сваки запослени у Црној Гори је дужан преко 2000 евра. ЕПЦГ као најзначајније предузеће саопштава губитак за 2011. годину од 66,5 милиона евра, умјесто да по уговору оствари добит од 40 милиона евра. ЕПЦГ не може да наплати дуг од око 220 милиона и њено пословање је озбиљно угрожено. Државне гаранције за КАП са каматама износе око 170 милиона и још увијек постоји могућност њиховог пада са предвидивим последицама. Црна Гора све теже извршава своје финансијске обавезе и полако иде према банкроту. Ребаланс буџета је неминован већ у наредних неколико недјеља.

 
Влада је јуче саопштила да се код једне швајцарске банке опет задужује за 150 милиона евра. Нова српска демократија тражи да се хитно одржи сједница Скупштине Црне Горе на којој ће се водити расправа о овом задуживању. Већ у понедјељак ћемо упутити иницијативу предсједнику Скупштине за одржавање те сједнице. На тој сједници треба да се Скупштини и грађанима саопшти циљ тог задуживања, као и колико износи камата и колико грађани треба да врате новца. Зашто се од тих 150 милиона одмах оставља тој банци 50 милиона. Грађани треба да знају зашто Влада тражи зајам сада, под, сасвим сигурно, најнеповољнијим условима у последњих пет година. Познато је да се само земљиште улцињске Солане, која је практично поклоњена једном домаћем тајкуну за 800 хиљада евра, може продати за дупло већи износ од тог кредита. Да се подсјетимо и Телекома Црне Горе, када је једно од наших најуспјешнијих предузећа, продато за свега 114 милиона, дакле, много мање од реалне вриједности, а сада се тако лагано узима 150 милиона новог дуга. Такође, грађани треба да знају која је намјена тог зајма, тим прије јер ниједан евро од тог новог задуживања неће отићи у инвестиције и отварање нових радних мјеста. Дакле, Парламент је право мјесто гдје Влада треба да одговара за погрешно и штетно вођење политике ове земље.
Са овим и наредним планираним задуживањима, Црна Гора ће ући у зону високо задужених земаља, које су, имајући у виду стање у привреди и опште стање економије и друштва, осуђене на дужничко ропство.
 
 
Др Страхиња Булајић, потпредсједник Нове српске демократијеДатум: 31.03.2012
Close
Close