Радуновић: ,,Тешка артиљерија'' за одбрану Ђукановића

 Министар вањских послова и европских интеграција шаље свог шефа кабинета Веру Јоличић-Кулиш за амбасадора у Њемачкој како би заштитио предсједника своје партије Мила Ђукановића и његове пријатеље. То је у разговору за „Дан” оцијенио потпредсједник Нове српске демократије и члан скупштинског Одбора за међународне односе и европске интеграције Славен Радуновић.

– Предлагање досадашњег шефа кабинета министра вањских послова и европских интеграција значи да је Милан Роћен схватио да мора да покрене и „тешку артиљерију” у одбрани Мила Ђукановића и његових најближих сарадника и пријатеља када је у питању њемачка држава, дипломатија и јавно мњење те земље. Потпуно су свјесни да им од Њемачке пријети највећа опасност јер је то земља у којој владају ред рад и дисциплина, дакле све оно што не краси црногорску државу и власт-оцијенио је Радуновић.
Како је додао, оцјене које чујемо од разних њемачких званичника и организација о стању у Црној Гори уопште не изненађују. То је саопштио, коментаришући најновије ставове њемачке бертелсман фондације. У њиховом се извјештају поред осталог констатује да у Црној Гори постоји државна подршка бизнисменима који су повезани са бившим премијером Милом Ђукановићем. Посебно се апострофира случај Прве банке којој је Ђукановићева влада обезбиједила кредит и напомиње да је њен већински акционар Ђукановићев брат Ацо. 
Главни проблем, како су навели у извјештају, у борби против организованог криминала и корупције у Црној Гори, представља слаба примјена закона. Њемачка фондација упозорава и да институције задужене за борбу против организованог криминала и корупције имају слаб ауторитет, уске надлежности и недовољно финансирање. Оцијењено је и да влада премијера Игора Лукшића постиже само ограничене успјехе. 
По Радуновићевој оцјени то су све ствари које су грађанима Црне Горе веома добро познате. 
– Њемачка је најистрајнији критичар лоших процеса који се дешавају у Црној Гори. То се посебно односи на нетранспарентности у привреди и уплив организованог криминала и корупције у свакодневни живот свих грађана. Црногорски званичници то покушавају да неутралишу и тиме што шаљу специјалца из редова Роћенових најближих сарадника да како-тако поправе односе Црне Горе и Њемачке-закључио је Радуновић.
Недавно је стање у Црној Гори оштро критиковала и њемачка фондација Фридрих Еберт, између осталог оцјењујући да Лукшић није успјешан у реализацији кључних политика.
 
 
(ДАН, 25. 03. 2012.) Датум: 25.03.2012
Close
Close