Радуновић: Неозбиљно се кренуло у преговарачки процес са ЕУ

Док се црногорски преговарачки тим припрема за први састанак крајем марта у Бриселу са званичницима Европске комисије, на адресу Владе стижу притужбе како је неозбиљно кренула у тај процес. Осим опозиције, која је фактички из њега искључена, главне примједбе стигле су од невладиног сектора који је формално укључен у радне тимове, али чији представници неће путовати у Брисел пошто трошкове пута Влада неће да им плати.
Припреме Црне Горе за преговарачки процес са Европском унијом члану скупштинског Одбора за међународне односе и европске интеграције из опозиционе Нове, Славену  Радуновићу, не уливају повјерење и у прилог томе наводи више разлога.
"Нема експерата из редова опозиције. НВО сектор је наводно позван, али се у ствари на сваки начин ради на томе да им се онемогући пуноправно учешће. Да не улазим колико је то битно или не, али је интересантно да главни преговарачи не говоре енглески језик, дјелује мало чудно поготово у ситуацији када Црна Гора треба да уђе у ЕУ. Знам да преводиоци могу да ураде доста ствари ту, али се додатно компликују ствари. Некако све то изгледа већ виђено", оцјење Радуновић.
И док невладини активисти не желе да буду декор Влади у европским интеграцијама, из тог процеса опозиција је и формално и фактички искључена, што према ријечима Славена Радуновића није смјело да се деси у условима кадровске и административне лимитираности Црне Горе.
"Тако да ми ово личи на нешто што гледамо стално у Црној Гори – на стварање виртуелне ралности, а никако на исказивање добре воље да се ствар заврши на најбољи могући начин", сматра Радуновић.
 


(Радио Слободна Европа, 21. 03. 2012.)
Датум: 22.03.2012
Close
Close