Лабудовић: Нека власт обезбиједи двотрећинску већину ако може

Владајућа коалиција дужна је да обезбиједи двотрећинску подршку измјенама Устава, рекао је посланик Нове спрске демократије Емило Лабудовић и поручио да та партија неће подржати измјене уколико се не размотре њихови предлози, по цијену добијања датума преговора са Бриселом.
Скупштински Одбор за уставна питања и законодавство у понедјељак је усвојио Предлог амандмана за измјену Устава у дијелу правосуђа без присуства опозиције.
Лабудовић је агенцији МИНА рекао да је и на сједници тог скупштинског тијела упозоравао владајућу већину да "спремају ражањ, а зец је још у шуми".
Он сматра да није само спорна суштина тих амандмана, већ чињеница да се у читав посао ушло, а да се није обезбиједило оно што је најважније, »а то је политички консензус на нивоу двије трећине да би се обезиједила скупштинска проходност амандмана«.
"Може да их благосиља Венцијанска комисија и не знам ко, ако не постоји политичка воља на нивоу двије трећине, то је само узалудни посао, а у овом тренутку је више него очигледно да та двотрећинска воља не постоји", рекао је Лабудовић.
Према његовим ријечима, на владајућој је већини да ту вољу и потребан број гласова за усвајање амандмана обезбиједи. »Није ваљда то на нама из опозиције«.
,,На почетку цијеле приче смо јасно и гласно испоставили шта су наши услови, да се једном људски, озбиљно, приђе претресању Устава и из њега избаце или измјене све оне норме које грађане Црне Горе чине неједнаким пред највишим законским актом у земљи'', рекао је Лабудовић.
Он наводи да у држави не може бити сређено стање тиме што ће се ријешити један њен сегмент, макар он био толико важан као што је судство, а да све друго, додао је, остане несређено и фактор спорења и унутрашње нестабилности у Црној Гори.
Лабудовић је, како је навео, дубоко свјестан несагласја рокова.
,,Али, ако постоји спремност и ако се постигне сагласност да ће се у најскорије вријеме или колико данас почети разматрати и ови наши предлози, ми би евентуално били спремни да у овом тренутку дамо проходност у оном дијелу уколико нам се амандмани допадају'', казао је Лабудовић.
Како је објаснио, без тога "гарантовано нећемо подржати те измјене, по цијену да то буде чак и кочница добијања датума преговора са Унијом".
Упитан да ли је било иницијативе за наставак разговора, он је рекао да, осим неколико јавно датих изјава премијера Игора Лукшића да је спреман да разговара, ништа конкретно и директно нијесу добили.
,,Владајућа већина је на потезу, ствар је у њиховим рукама, они су дужни да обезбиједе већину, они знају који је начин да је обезбиједе, који су услови, па нека тако поступе. То што ће они показивати прстом на нас у односу на наше политичке пријатеље и партнере споља не значи нам пуно'', навео је Лабудовић.
Он је поручио да је њима важан Брисел и Европа, али да им је много важнија и ближа Црна Гора. ,,И све док се у Црној Гори не осјећамо као грађани равноправни са другима, потпуно нам је свеједно на ком смо дијелу пута према Европи.
 


(Агенција МИНА, 21. 03. 2012.)

 
Датум: 22.03.2012
Close
Close