Радуновић: Радује нас олакшано добијање држављанства Србије

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић поздравио је у изјави за Портал Аналитика најављено доношење уредбе српске Владе која ће омогућити стицање српског држављанства без обавезе наплаћивања таксе која износи 120 еура. Радуновић у таквом ставу Београда не види хегемонију Србије према Црној Гори.

- Свака вијест која олакшава било коју админстративну процедуру грађанима приликом стицања држављанства је свакако на задовољство грађана и оних који им желе добро. С обзиром на заједничку дугогодишњу историју Црне Горе и Србије и повезаност грађана, све што је везано за олакшано добијање држављанства свакако да радује, казао је Радуновић за Портал Аналитика.

Предсједник Србије Борис Тадић је тим поводом позвао представнике Срба из региона на састанак у четвртак, на коме ће их обавијестити да ће бити донијета уредба која ће омогућити стицање српског држављанства без обавезе наплаћивања таксе.

Упитан због чега сваки скуп у Београду којем присуствују представници опозиционих странака изазива реакцију и нервозу дијела јавности, Радуновић је казао да је у питању ''вјештачки изазвана нервоза''.

- Нема никакве потребе за тим. То што предсједник Србије и друге институције у Србији показују интересовање за своје сународнике у региону је потпуно логично. Зар немамо случај колико предсједник Вујановић инсистира на помињању Црногораца у Уставу ткз. државе Косово и условљава размјену амбасадора, запитао се Радуновић подсјећајући на став Нове да не признају независност Косова.

Радуновић је додао да било какав вишак права ''треба да радује наше сународнике''.

- Сваки вишак права који другим грађанима не умањује права не би требало да буде проблематичан или да наводи на сумњу, рекао је Радуновић, додајући да нема говора о хегемонији.

- Мислим да то није уопште реална прича. Ни на један начин ни званичници Србије али као што видите ни политичари из Црне Горе не показују такве интенције, рекао је Радуновић који каже да нема податак колико је Срба из Црне Горе узело српско држављнаство.

- Немам тај податак али и да га имам не бих га саопштио због рестриктивних одредаба закона о црногорском држављанству. У питању су врло повјерљиве информације као и за мене и људе који могу да искажу такво интересовање, закључио је Радуновић.
 


(Портал Аналитика, 12. 03. 2012.)
Датум: 12.03.2012
Close
Close