Алексић: Не тражимо ништа мимо европских стандарда

Уколико власт жели да се што прије приближи Европској унији, мора постићи договор са опозицијом око идентитетских питања, поручио је посланик Нове српске демократије Будимир Алексић, коментаришући најаву премијера Игора Лукшића да ће Влада наредних недјеља наставити преговоре са опозиционим партијама.
Реформа Устава у дијелу правосуђа, један је од услова који Црна Гора мора да испуни како би у јуну почела преговоре са Европском унијом. Да би дошло до уставних промјена неопходна је двотрећинска већина у парламенту, а опозиционе партије инсистирају да Устав буде промијењен и у дијелу идентитетских питања. Дио опозиције тражи да српски језик буде службени уз црногорски, а тробојка народна застава уз постојећу државну.
Алексић је у изјави за „Дан" истакао да опозиција не тражи ништа мимо европских стандарда.
-Наши захтјеви нијесу издаја црногорских интереса, нити удар на државу. То су демократски и утемељени предлози којим би се ситуација у Црној Гори релаксирала и изградило истински слободно и грађанско друштво-истакао је Алексић.
Сматра да ће власт уколико жели да направи заокрет ка другим дестинацијама одбити предлог опозиције и задржати свој став.
-Владајућа коалиција отвара идентитетска питања зависно од својих интереса. Њих треба ријешити на начин који ће бити прихватљив свим грађанима. Прије придруживања Унији, сва отворена питања морамо ријешити на демократски начин-навео је посланик Нове.
 


(ДАН, 09. 03. 2012.)
Датум: 09.03.2012
Close
Close