Радуновић: Лустрација једини спас

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић оцијенио је да су промјене Устава у дијелу идентитетских питања и правосуђа тијесно повезане. Он сматра да и једне и друге имају за циљ да спријече-или макар смање могућност манипулације њима од стране режима. Радуновић је оцијенио да је случај одузимања имовине Матице српске илустрација лошег и несавјесног судства, што указује да је неопходно направити темељну уставну реформу правосуђа, која би дошла тек након пажљиве, али цјеловите лустрације.
-Сматрамо да компликовану процедуру промјене Устава, које предвиђена због измјена у области правосуђа, треба искористити како би се у том правном акту уважила реалност и омогућило да језик којим говори највише грађана по аутоматизму буде службени језик поред црногорског као и да се формализује чињеница да велики број наших суграђана доживљава традиционалну тробојку као своју заставу. У ту сврху смо ставили у процедуру предлог измјена Устава који третира ту проблематику. Урадили смо то на начин који не предвиђа промјену чланова Устава за коју је неопходно обезбиједити три петине уписаних бирача на референдуму. Иначе, овакво „обезбјеђење" чланова Устава који се тичу идентитетских питања јасно показује колико њихови креатори вјерују у праведност донесених норми-рекао је Радуновић у разговору за ,Дан".
Логична и правична рјешења, истиче он, не морају да буду окована оваквим „ланцима" јер их грађани доживљавају као своја и не желе да их мијењају.
-Важне и неопходне промјене Устава у области правосуђа и важно и неопходно усклађивање Устава са црногорском реалношћу треба да се дешавају истовремено. То никако није уцјена, већ је то демократска потреба, а земља која жели да буде пуноправни члан европске породице народа мора да поштује своје грађане. Црна Гора треба да буде једнака према свим грађанима и тек онда ће је они доживљавати као своју државу. Због тога, застава, грб и химна треба да одражавају однос између традиционалног, националног и грађанског бића Црне Горе-рекао је Радуновић.
Функционер Нове каже да је један од флагрантних примјера лошег стања правосудног система и случај Матице српске.
-Пар судија Основног суда у Подгорици, брутално прекрајајући одлуку Врховног суда, доноси рјешење о исељењу стварног власника, покушавајући да у простор уведе страну која је правоснажном одлуком изгубила спор. Након таквих скандалозних одлука, све је утемељенија сумња да се ради о озбиљној корупцији, мотивисаној не само материјалним разлогом вриједношћу простора који користи Матица српска, већ и вјеровањем да би „поени" у прогону „српске институције" могли бити корисни у каријери тих судија. И ова илустрација лошег и несавјесног судства указује да је неопходно направити темељну, уставну реформу правосуђа, која би дошла тек након пажљиве, али цјеловите лустрације-поручује Радуновић.
Како је додао, Нова тражи да се врховни државни тужилац и предсједник Судског савјета бирају двотрећинском већином у парламенту.
-То би значило да носиоци тих функција не би могли бити политички подобни кадрови, који би били изабрани (само)вољом владајуће коалиције. То је један од предуслова како бисмо почели да рјешавамо нагомилане проблеме у правосуђу. И на њега, нажалост, као и на друге сфере власти у Црној Гори, организовани криминал има велики утицај, а коруптивне радње се препознају у многим случајевима. Организованог криминала и корупције дефинишу тако да не застаријевају. То је важна уставна новина, специфична за земље које су дуго под диктаторским и корумпираним режимима. Она би омогућила новој власти да испита шта је радила претходна у протеклих двадесет година-објаснио је Радуновић.

 


Симболе пажљиво бирати
 Потпредсједник Нове каже да свака озбиљна држава врло пажљиво бира симболе, како би их њени грађани што боље и што брже прихватили.
-И Црна Гора их је пажљиво бирала, али са другим циљем како да њиховом употребом што дубље и што дуже дијели грађане и тиме скреће пажњу са питања за која њена власт нема одговоре. Нова неће насјести на ту игру, већ ће свакодневно указивати на неефикасну борбу против организованог криминала и корупције, нерегуларне приватизације, неријешена убиства, дискриминацију приликом запошљавања... Наравно, све вријеме ћемо вршити притисак на власт како би Црна Гора добила симболе са којима може да се идетификује највећи број грађана-наглашава Радуновић.
 


(ДАН, 27. 02. 2012.)
Датум: 27.02.2012
Close
Close