Лабудовић: Двотрећинском већином до квалитетних кадрова

 Потпредсједник Нове српске демократије Емило Лабудовић сматра да је једини начин да се поставе квалитетни кадрови на руководећа мјеста у судству ако се о њиховом избору гласа двотрећинском већином.

Лабудовић, члан скупштинског одбора за уставна питања, истиче да је Црној Гори потребан унутрашњи консезус око уставних рјешења.
– Венецијанска комисија (ВК) ствари посматра из свог угла, али много је важније да ли су рјешења која предлажу ефикасна на нашем терену. Нас искуство учи да је једини начин да се поставе квалитетни кадрови на руководећа мјеста у државним органима, о којима год да је ријеч, па и у судству, ако се о њиховом избору гласа двотрећинском већином – напомиње Лабудовић. 
Он је подвукао да тек када се обезбиједи двотрећинска већина онда је то нешто изнад дневне политике. Како каже, све док су ствари на нивоу просте већине, у ситуацији у каквој је Црна Гора, гдје једна структура може све да диктира, „имаћемо рјешења попут предлога посланика ДПС-а за шефа Управе полиције”. 
– Или, гдје дојучерашњи министар само формално даје оставку па потом постане судија Уставног суда, а имамо ситуацију и да је дојучерашњи потпредсједник једне странке и њихов најистакнутији члан у скупштинским одборима поднио оставку и постао судија извјестилац у Уставном суду о питањима која се тичу ограничавања политичког утицаја управо странке којој припада. Према томе, знате ли која је вјероватноћа да ти људи суде на основу закона – никаква – каже Лабудовић. 
 
 
(ДАН, 26. 02. 2012.)Датум: 27.02.2012
Close
Close