Алексић: Власт је одговорна ако се не постигне договор

 Након што је потпредсједник Владе Душко Марковић рекао како су захтјеви опозиције за враћање тробојке као народне заставе и српског језика као службеног у Црној Гори легитимни, али да се о томе мора преговарати на политичком нивоу, отвара се питање је ли на том терену уопште могућ договор до априла, када истиче рок за усаглашавање уставних промјена, које су услов да  Европска унија отвори преговоре са Црном Гором.

Коментаришући такав потез Владе, Будимир Алексић из Нове српске демократије истиче како то показује да сама Влада нема капацитет да одлучује о крупним политичким питањима.
 
"Тај капацитет да одлучује очигледно има шеф партије Мило Ђукановић и због тога се Влада и њени челници проглашавају некомпетентним. Иначе, мислим да је врло лако постићи договор уз минимум политичке воље оних који заиста владају и управљају Црном Гором. Мислим да ће власт изаћи у сусрет тим захтјевима опозиције ако им је стало заиста до европских интеграција у које се заклињу, ево читавих 15 година", каже Алексић.
На питање да ли инсистирањем на испуњење тих захјева опозиција преузима ризик за блокирање даљих европских интеграција Црне Горе, Будимир Алексић из Нове одговара:
 
"Ствар је јасна, одговорност за евентуално неразумијевање и неспоразум, односно ако се не постигне договор, је на власти. Увијек је одговоран онај ко је најјачи и који држи у својим рукама све инструменте моћи и који може да попусти или да изађе у сусрет некоме или нечему." 
 
 
(Радио Слободна Европа, 23. 02. 2012.)Датум: 23.02.2012
Close
Close