Алексић: На снази систем црногорске националне хегемоније

 Од свих народа у Црној Гори највише су дискриминисани Срби, који су посебно оштећени по питању несразмјерне заступљености, оцијенио је посланик Нове српске демократије Будимир Алексић. 

Савјет Европе (СЕ) је у најновијем извјештају упозорио да у Црној Гори не постоји сразмјерна заступљеност у јавним службама, државним органима и органима локалне самоуправе. 
– У јавним службама и државној управи 80 одсто запослених су припадници црногорског народа – казао је Алексић „Дану”, уз оцјену да то потврђује владавину етнократије у Црној Гори. 
Наглашава да режим и систем црногорске етнократије не дозвољавају другим народима националну афирмацију и очување идентитета. 
– Умјесто да се успоставља систем етничке равнотеже и демократије у којој ће бити мјеста за све, овдје је на снази систем црногорске националне хегемоније над другим народима, што државу чини крајње нестабилном. Црна Гора је Црногорцима мајка а свим другим народима маћеха – казао је посланик Нове. 
Уколико власт, како каже Алексић, има намјеру да државу одржи дугорочно стабилном, мора промијенити праксу дискриминације мањинских народа.
 
 
(ДАН, 22. 02. 2012.)Датум: 22.02.2012
Close
Close