Друга сједница првог редовног засиједања- 09.06.2009.

 
 Поштовани грађани Црне Горе, присутне даме и господо, Зашто Нова српска демократија никад неће гласати за неку, па ни за ову Владу на чијем је челу господин Мило Ђукановић? Зато што знамо да је сваки човјек који је прошао његов филтер и заслужио да буде члан његове Владе унапријед спреман да подреди јавни, у овом случају државни интерес, приватном интересу господина Ђукановића или неке интересне групе њему блиске. Најбољи доказ за то је већ чувени скорашњи случај додјељивања црногорског пасоша Таксину Шинаватри. Министар Каламепровић је, злоупотребљавајући институт дискреционог права, бившем премијеру Тајланда, гоњеном због корупције у својој земљи, додијелио црногорско држављанство.
Да се сви подсјетимо. Дискреционо право се по правилу користи ријетко и то у случајевима када треба избјећи компликоване административне процедуре или направити неки уступак, али све у сврху испуњења неког вишег циља или неког вишег интереса. Који је то био виши интерес у овом случају? Ја типујем на варијанту да је дотични господин исказао интересовање да уложи свој, морам да кажем, прљаво стечени новац, улажући у Црну Гору, у неку дестинацију, рецимо острво Свети Никола код Будве, и да је тражио додатну гаранцију у виду црногорског држављанства за ту своју инвестицију. Наравно, постоји друга варијанта с обзиром на турбуленцију у ДПС-у и како не можете да се договорите ко би могао да буде насљедник господина Ђукановића. Можда хоћете да искористите његово велико искуство и да га предложите за новог премијера насљедника. Он испуњава све услове. Држављанин је Црне Горе. Има велико професионално искуство на пословима и радним задацима премијера. Водио је једну велику земљу, многоструко већу од Црне Горе, са развијеним туризмом, производњом конзумне електронике. Њихов главни град Банкок је легло корупције и криминала, проституције, наркодилера. То су све значајна искуства која би он могао да примијени у Црној Гори. Затим, он има довољно новца, па не мора Буџет Црне Горе да му помаже.
Има још један озбиљан услов који он испуњава. То ће посебно да се свиди господину Буду Алексићу. Он одлично говори матерњи језик. Ја сам га слушао на телевизији. Супер зна матерњи језик. С обзиром да сте ви у међувремену матерњи језик преименовали у црногорски, то значи да одлично говори црногорски језик, а како не постоје никаква правила за црногорски језик, нема стандардизације, нема правописа, не можемо да га испитамо. Морамо да му вјерујемо на ријеч. Али сте ви, господо, тај језик прогласили за службени. Такав вам је сваки посао, господо.
Слушамо вас како се хвалите економским растом у посљедњих неколико година, као да за њега треба да захвалимо Влади Црне Горе, а не прецима што су сачували имовину кроз тешка времена и омогућили нам да данас, можда је стварно и било најбоље вријеме, продајом те имовине остваримо тај раст. Неодговорно понашање Владе Црне Горе, која се није ни потрудила да анимира грађане да тај новац уложе… ако неко има нешто да каже нека се јави за ријеч… да тај новац уложе у црногорску привреду и тиме дају импулс развоју, нас је и довео данас до ове ситуације.
Кажете да сте много учинили на приближавању Европској унији. Усвојено је преко 250 закона, а шта је са стандардима? Зар нисмо заједно закључили да је усвајање стандарда најважније, а не само сувопарно изгласавање закона?
Нова српска демократија има изразито позитиван став о потреби приступања Црне Горе Европској унији и то баш због испуњавања тих стандарда, који су потребни да бисмо добили пуноправно чланство, јер би испуњавање тих стандарда значило и рјешење многих актуелних питања из домена људских и националних права, као и актуелизовање проблема корупције и криминала.
Емитовање виртуелне стварности по којој је Црна Гора држава слободних људи, развијених међунационалних односа, флексибилне економије, највишег процента друштвеног раста, еколошки шампион, земља најбољег вина, сира, пршуте и најспособнијег премијера је убједљиво само још осиромашеном, испрепаданом и уцијењеном црногорском бирачу који, заслугом властодржаца, и не зна за боље.
Потпуно сам сигуран да су европски званичници упознати са реалним стањем у Црној Гори. Знају да је то, како сам већ рекао, емитовање виртуелне стварности и да ће се потрудити да извуку највише из Црне Горе и да нас натјерају да испунимо стандарде у чему ћемо им ми помоћи, наравно.
Испуњење стандарда, господо, значи да сваки мали Ром иде у школу, значи да се по улици не убијају пси луталице, али значи и да убице иду у затвор, а не у монденска љетовалишта, али значи и да Србин може да ради у државној администрацији, што је сада немогуће.
Онај ко мисли да ви можете да преварите европску администрацију као што сте преварили своје грађане, мислим да се грдно вара. Европа је до сада гледала кроз прсте вашем режиму јер сте беспоговорно одрађивали посао који сте добијали, не угрожавајући у озбиљној мјери виталне интересе Европске уније. Међутим, овако тешко инфицираног болесника у своју кућу сигурно неће пустити. Надам се да ће у блиској будућности стара добра Европа помоћи грађанима Црне Горе, да нађемо заједно вакцину против ове болести.
Сада бих желио само, пошто сам уштедио нешто времена, да се обратим колегама из клупа ДПС-а који су се данас онако хвалили изборним резултатом и позивали се на повећан легитимитет нове Владе сходно том резултату.
Господо, резултат од 70%, рецимо остварен у Будви, ваше побједе најбоље говори, то је најбоље огледало демократичности Црне Горе. Ако је то огледало демократичности, онда су веће демократе од вас Ким Џонг или предсједник Сјеверне Кореје, јер он стријеља ако имају испод 99% подршке, 95% господин Раул Кастро, његов брат је био нешто бољи, 97%, 98%, а у Европи међу земљама са вишепартијским системом, неће се наљутити наш брат Александар Лукашенко што га помињем у оваквом друштву, он ту око 80% има успјешности. Да ли из угла грађанина неке земље развијене демократије ово значи да је у Црној Гори ово производ ваше добре власти или да је ово производ врло успјешних метода убјеђивања црногорских гласача? Макар ми, који са вама живимо и гледамо вас све ове године и радимо са вама, знамо да је то производ ових задњих метода које сам поменуо.

Хвала вам. Датум: 14.05.2010
Close
Close