Радуновић: Уставним промјенама спријечити дискриминацију

Црна Гора може на вријеме испунити обавезе из области реформе правосуђа ако уставним промјенама српски прогласи службеним језиком и спријечи дискриминацију већинског дијела грађана, сматра потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић.

Премијер Игор Лукшић сјутра би требало да почне разговоре са  представницима опозиције о предстојећим уставним промјенама неопходним за даљи пут Црне Горе према Европској унији (ЕУ). Један од услова ЕУ за почетак преговара са Црном Гором су измјене Устава које се тичу правосудних органа, како би била обезбијеђена независност правосуђа.

Радуновић је агенцији МИНА рекао да НОВА неће имати нових захтјева у предстојећим преговорима, наводећи да је њихов захтјев познат и већ дуго у скупштинској процедури.
„То је предлог свих опозиционих странака за измјену Устава, који предвиђа промјене које од нас тражи Европска комисија, а подразумијева и исправљање грешака из прошлости, односно уподобљавање црногорског Устава са реалношћу у црногорском друштву“, навео је Радуновић.
Према његовим ријечима, парламент не може ући у цајтнот када је у питању усвајање уставних промјена уколико сви учесници у преговорима „буду вољни да уваже чињенично стање“.
То значи, појашњава Радуновић, да сви морају да да уваже чињеницу да тренутно рјешење из Устава не уважава право највећег броја грађана који говоре српским језиком, односно чланова српске језичке заједнице, да је њихов језик службени.
„Постојеће рјешење према којем је српски језик у службеној употреби владајуће странке су покушале да злоупотребе и ми желимо да обезбиједимо равноправан третман већинског српског са мањинским црногорским језиком“, казао је он.
Радуновић је казао да је то апсолутно у складу са европским стандардима, посебно оних земаља којима желимо да се придружимо у јединственој ЕУ.
„Сигуран сам да сви добронамјерни политичари у Црној Гори не могу исправљање историјске грешке називати уцјеном и уколико не буду жељели да тргују интересима грађана, који овим уставним промјенама треба да престану да буду дискриминисани, можемо лако да се усагласимо око свега и испунимо све што се од нас тражи у предвиђеном року“, закључио је он.
 (Агенција МИНА, 20. 02. 2012.)

 
Датум: 21.02.2012
Close
Close