Ђукановић: Акција интензивног укључивања жена у политику

 Поред чињенице да жене чине више од 50 одсто укупног црногорског становништва, оне су и даље недовољно присутне на мјестима одлучивања. Од 81 посланика, само су 11 жене, једна је министарка и једна градоначелница. Лидерске позиције углавном су резервисане за мушкарце, док су женама намијењени послови савјетница или помоћница. Када су у питању општински одбори парламентарних странака, ситуација је непромијењена. У Новој српској демократији жене су на функцији предсједника одбора у Плаву и Улцињу, док је у Покрету за промјене жена на челу подгоричког одбора.

Социјалистичка народна партија, као и Демократска партија социјалиста, припадницама љепшег пола нијесу повјериле те улоге.
Предсједник Извршног одбора Нове српске демократије Милутин Ђукановић подсјећа да је та партија током неколико последњих мјесеци спровела акцију интезивног укључивања жена у политику.
-Готово у свим оштинским одборима смо основали Форум жена, чија је предсједница на републичком нивоу Љиљана Ђурашковић – истиче Ђукановић.
То што је Форум основан након формирања одбора у општинама је, како каже Ђукановић, утицало да у Новој немају више жена на значајним позицијама. 
- На челу одбора у Плаву је Бранка Прашчевић, док је у Улцињу Љиљана Ђурашковић. Немамо жена на мјестима потпредсједника одбора – навео је Ђукановић.
 
 
(ДАН, 18. 02. 2012.)Датум: 19.02.2012
Close
Close