Радуновић: СНП послала сигнал Лукшићу

Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић оцијенио је у изјави за Портал Аналитика да је Социјалистичка народна партија преко свог шефа посланичког клуба Александра Дамјановића пожурила са најавом иницијативе о неповјерењу Влади Игора Лукшића.

- Тиме је премијеру Лукшићу послат сигнал свјесно или несвјесно да постоји и друга опција која је за премијера повољнија, каже Радуновић не желећи да се изјасни да ли је тим потезом можда СНП ''спасио'' Владу премијера Игора Лукшића.

Радуновић сматра да је за опозицију много повољнија била опција да сам Лукшић, како је то најавио, иницира питање повјерења своје Владе јер би у том случају премијер морао обезбиједити подршку 41 посланика за опстанак своје Владе.

- Опозиција је свјесна да је много повољнија опција да се изјашњавамо о повјерењу Лукшићу на његов захтјев и ми смо тако схватили самог премијера након догађаја везаних за прихватање дугова КАП-а када су министри СДП-а на Влади одбили да дају подршку за такву одлуку. Међутим, чини ми се да је Лукшић у међувремену ревидирао став - јер су из ДПС-а пребројали да немају довољно гласова, посебно што је СНП након пола сата од момента када је Лукшић дао иницијативу - изашао са својом иницијативом о неповјерењу Влади, казао је Радуновић за Портал Аналитика.

Сједница Скупштине Црне Горе на којој ће се разматрати предлог опозиције да се гласа о неповјерењу Влади, заказана је за 29. фебруар.

Иницијативу за гласање о неповјерењу Влади, због одлуке да преузме дуг Комбината алуминијума према Дојче банци, покренули су посланици СНП-а.

Да би иницијативе ‘’за повјерење” и “за неповјерење” биле изгласане, оне морају морају имати квалификовану већину од 41 посланика.

Радуновић је открио да је молио колеге из СНП-а да мало сачекају са иницијативом док не буде потпуно јасно да је премијер Лукшић одустао од провјере свог повјерења, као што се показало након неколико дана.

- Добили смо у међувремену иницијативу о сазивању Скупштине за 28. фебруар када ће се расправљати о КАП-у и није потпуно јасно да ли би негативна оцјена парламента значила и пад Владе. Уколико би процијенили да негативна оцјена парламента значи и пад Владе онда не би инсистирали на иницијативи опозиције јер нам се она математички много слабије исплати. Лукшић очигледно игра на опцију да опозиција скупи 41 глас за неповјерење што ми из НОВЕ сматрамо немогућим, јер они који се у случају гласања за повјерење не би изјашњавали или не би били присутни у овом случају ''раде'' за Владу Игора Лукшића, закључио је Радуновић.
 


(Портал Аналитика, 15. 02. 2012.)
Датум: 15.02.2012
Close
Close