Лабудовић: Издвојити Унутрашњу контролу из УП

Служба Унутрашње контроле мора се издвојити из Управе полиције (УП) и требало би да њом директно руководи министар унутрашњих послова, сматра посланик Нове српске демократије (НОВА) Емило Лабудовић.
Он је најавио да ће та странка амандмански дјеловати на Предлог закона о унутрашњим пословима, и тражити да се Унутрашња контрола ,,издвоји'' из УП.

,,Унутрашња контрола је најважнија брана против злоупотребе овлашћења и криминала у оквиру полиције. Уколико она буде остала под УП, по систему да врана врани очи вади, њена ефикасност биће озбиљно доведена у питање'', казао је Лабудовић агенцији МИНА.

Та служба, како је навео, мора бити директно одговорна министру полиције, а кроз њега Влади и Скупштини, а не директору полиције''.

Према Лабудовићевим ријечима, службеник Унутрашње контроле не може да врши надзор над неким ко је његов колега.

,,Неодрживо је да та служба остане при УП, ако се жели демократски помак, оцијенио је Лабудовић.

НОВА ће амандмански тражити да се одговорност за употребу силе прошири не само на починиоце, већ, како су навели, и на одговорна лица у полицији која су имали сазнања и могла су да спријече злоупотребу овлашћења.

Лабудовић сматра да полицајац који је био учесник у "трауматском догађају" мора бити подвргнут лијечењу и након тога процјени психо-физичке способности да настави са радом.

,,То је изузетно стресан посао, који полицајце често доводи у ситуације да присуствује разним сценама и да буде актер догађаја који остављају страховите последице на психичко стање. Немогуће је са истим квалитетом радити прије и послије таквих догађаја'', сматра Лабудовић.

НОВА је поднијела десет амандмана на предложени закон о унутрашњим пословима.

Лабудовић је навео да је за НОВУ прихватљив Предлог закона којим се УП враћа под окриље Министарства унутрашњих послова (МУП), али, како је казао, директор полиције мора бити професионалац, а не политичар.

,,Предлог закона је писала једна фракција у владајућој коалицији, то је Социјалдемократска партија, са намјером да заузме асполутно контролу над МУП-ом, што досада није било могуће'', рекао је Лабудовић.

Директор полиције, сматра он, мора да има најмање десет година полицијког искуства, што подразумијева и његово ,,извла�ење'' из домена политичког утицаја.

,,Ако остане да су политичари директори полиције онда бисмо имали стару комунистичку милицију а не демократски уређену полицију'', закључио је Лабудовић.
 


(Агенција МИНА, 14. 02. 2012.)
Датум: 15.02.2012
Close
Close