Алексић: Из ЦАНУ ће бити протјерана наука

 Доношење Закона о Црногорској академији наука и умјетности (ЦАНУ) елиминисаће аутономију научног и умјетничког стваралаштва и довешће до дискриминације грађана који не говоре црногорским језиком, сматрају у Новој српској демократији (НОВА).

Одбор за просвјету, културу и науку подржао је у уторак, гласовима владајуће коалиције Предлог закона о ЦАНУ, којим се укида Дукљанска академија наука и умјетности (ДАНУ) и чији чланови, према предвиђеној процедури, могу прећи у националну институцију.
Члан Одбора из НОВЕ, Будимир Алексић сматра да Прелог закона доводи до политизације и идеологизације науке.
,,Наука ће бити у служби црногорског идеолошког пројекта, односно у функцији црногоризације и дукљанизације свих грађана, што је супротно Уставом прокламованом принципу и концепту грађанске државе'', казао је Алексић агенцији МИНА.
То је предвиђено, сматра он, чланом два Предложеног закона у ком се каже да је задатак ЦАНУ да ,,афирмише црногорску духовну, националну и државну традицију од Дукље до савремене Црне Горе".
Тиме се, према ријечима Алексића, недвосмислено прописује највишој научној установи у земљи да фалсификује истроријске чињенице и фабрикује нову историју. 
Он је навео да је Црна Гора вишенационална и вишеконфесионална земља у којој не постоји већински народ.
,,Али предлагач овог закона, односно актуелна власт то не уважава, и зато законом намеће афирмисање духовне и националне традиције само једног народа - црногорског, иако 54 одсто граћана Црне Горе чине припадници других народа'', рекао је Алексић.
Предложени закон ће,како је навео, произвести додатну дискриминацију грађана Црне Горе који не говоре такозваним црногорским језиком. 
Алексић је додао да је прописима предвиђено да ЦАНУ објављује издања само на црногорском језику, ,,што ће ускратити уставна права припадницима других језичких заједница у Црној Гори, а тој академији ће ускратити могућност да организује било какву међународну сарадњу''.
,,Вредновање резултата научног рада и умјетничких вриједности биће затворено у локалне оквире, и то у вријеме када се цио свијет залаже за међународну евалуацију ових резултата'', навео је он.
Алексић сматра да ће из ЦАНУ бити протјерана наука. 
"Наука ће постати идеолошка радионица и експозитура двијема црногорским националним партијима, Демократској партији социјалиста и Социјалдемократској партији", закључио је он.
 
 
(Агенција МИНА, 05. 02. 2012.)Датум: 05.02.2012
Close
Close