Булајић: Нема напретка у интеграцијама

 У периоду од 9. децембра, када смо добили услован датум почетка преговора за чланство у Европској унији (ЕУ), па до данас није остварен видљиви напредак у затраженим реформама, сматрају црногорски опозиционари.

Посланик Нове српске демократије Страхиња Булајић сматра да нема видљивог напретка од 9. децембра, већ да смо назадовали у процесу приближавања Унији. 
– Ништа није ријешено по питању организованог криминала и корупције. Влада лута, нема визију и очигледно је немоћна да било шта уради у том правцу. Ако се томе дода и да коалиција на власти покушава да изигра договорени споразум о језику, онда ће даљи пут ка ЕУ бити сигурно блокиран – оцијенио је Булајић. 
Прво што треба урадити, како каже Булајић, је „оно од чега власт бјежи а што нам сви траже”. 
– Црна Гора је под великом хипотеком организованог криминала и корупције. Важност тог проблема наговјештава и Брисел, који почиње преговоре поглављем 23 које се тиче криминала и корупције – навео је Булајић.
За главног преговарача Црне Горе са Европском унијом 29. децембра је изабран Александар Пејовић, дотадашњи амбасадор у Бриселу.
Булајић истиче да је Влада прије избора шефа преговарачког тима требало да разговара са представницима опозиције.
– Било је потребно да се консултују са партијама, посебно са оним које су у парламенту. Овако је премијер именовао главног преговарача, без икаквих консултација – казао је Булајић. 
Додао је да ће Пејовић у Бриселу „слушати и писати шта му се нареди”, те да ту правог преговарања неће бити. 
 
 
(ДАН, 04. 02. 2012.)Датум: 05.02.2012
Close
Close