Булајић: Влада бјежи од одговорности за цијену струје

 Не умањујући одговорност РАЕ, која се може односити, прије свега, на методологију за утврђивање цијена, али ни не прихватајући покушај Владе да побјегне од свог дијела одговорности, Нова сматра да има довољно простора на релацији Влада – РАЕ да се цијена струје врати на ранији износ, саопштио је потпредсједник Нове Страхиња Булајић, коментаришући ургенцију премијера Игора Лукшића предсједнику парламента Ранку Кривокапићу да на дневни ред стави испитивање одговорности РАЕ за цијену струје. 

– Влада није питала парламент за мишљење када је приватизовала ЕПЦГ, ни кад је потписивала уговор о поравнању са КАП-ом на износ од 307 милиона еура, ни у многим другим случајевима, већ нам је више пута указивано да „Влада води унутрашњу политику”. Саставни дио те политике је и политика цијена, иако је тачно да је РАЕ у том смислу, по закону, независтан субјекат – објаснио је Булајић и констатовао да Влада, усмјеравајући захтјев синдиката и незадовољних грађана ка парламенту, бјежи од своје одговорности. 
– Сигурно више нема наивних, ни међу онима који протестују, ни међу другима који су директно оштећени поскупљењем струје, који не схватају да Влада овај проблем може да ријеши ако жели. Пошто су људима из Владе важнији интереси појединаца из врха владајућих странака и иностраних компанија које су довели у ЕПЦГ, очигледно ја да управо она (Влада) највише истрајава на новим цијенама. Заправо меморандумом о разумијевању, који је лани Влада потписала са А2А, предвиђа се повећање цијена електричне енергије, а РАЕ је прописујући методологију и одобравајући веће цијене само слиједила политику Владе у овој области. Због тога је неопходан константан притисак на Владу, јер она може, ако жели, да дефинише и другу политику цијена струје, јер је то њена, а не надлежност парламента – закључио је Булајић. 
 
 
(ДАН, 03. 02. 2012.)Датум: 04.02.2012
Close
Close