Булајић: Поскупљење води на руб егзистенције

 Поскупљење струје у оваквом економском и социјалном тренутку многе грађане доводи до руба егзистенције, па је било за очекивати да Влада утиче на доношење одлука о смањењу цијене, сматра Страхиња Булајић(НОВА) и додаје да су ЕПЦГ и РАЕ навеле да је разлог поскупљења од 6,7 одсто за домаћинства повећан увоз због лоше електроенергетске ситуације. 

– Ако се пажљиво погледа рачун за струју, уочиће се да није поскупио киловат, већ остале ставке. Да је стварни разлог поскупљења већи увоз, поскупио би киловат – логицира Булајић и подсјећа да је ЕПЦГ за прошлу годину најавила минус од 40 милиона еура, а требало је да има толики профит, по уговору са Владом. 
– У тој је ситуацији тражено поскупљење због 10 милиона еура повећаног увоза, а шта је било са оних 30 милиона? Колико знам, нема правне могућности да РАЕ самостално одлучи о поништењу цијене струје, већ то ради по захтјеву, вреднује параметре у зависности од трошкова и утврђује цијене за одређене тарифне групе. Онај ко може да утиче на корекцију цијене је Влада, односно, држава као већински власник ЕПЦГ – закључио је Булајић.
 
 
(ДАН, 03. 02. 2012.)Датум: 04.02.2012
Close
Close