Радуновић: Банке често детерминишу политичка и привредна кретања

 Банке су власници Црне Горе је констатација која се могла чути на сједници Социјалног савјета на којој се расправљало о привредној и економској ситуацији у Црној Гори.

 
На овај закључак је упозорено због неколико фактора као што су висока задуженост привреде код банака, високе каматне стопе и најава нових задужења државе код комерцијалних банака ради отплате дугова.
 
Поставља се питање које опасности стоје пред Црном Гором због оваквог економског амбијента.
Да ли банке представљају власнике Црне Горе питали смо посланика Нове српске демократије и доскорашњег предузетника Славена Радуновића који одговара негативно јер преузимањем некретнина правних лица не могу ту имовину да претворе у капитал за ново позајмљивање новца.
 
​"У својим одлукама да некоме омогуће спас на кратак рок или не, да су због тога власници Црне Горе о томе би већ могли да причамо. Једини који данас имају новца су наравно банке и оне су у стању да врло често детерминишу привредна и политичка кретања у Црној Гори. Ја мислим да је то велики проблем и мислим да држава то не смије да дозволи банкама. Притом мислим на државу са добрим намјерама а ова држава, мислим прије свега на њену власт, нема добре намјере него се баш служи инструментима које имају неке банке блиске власти", каже он.
Радуновић каже да треба раздвојити тајкуне и њихове фирме које су више задужене него што је имовина тих фирми.
"Постоји проблем што су многи од тих тајкуна, неки су под знацима навода а неки не, они су новац из својих фирми пребацили на овај или онај начин на приватне рачуне, претворили у приватну имовину, или су их пребацили на неке нове фирме а проблеме су оставили у фирмама које су препознате у јавности као тајкунске. Данас многи са жаљењем констатују да су неке тајкунске фирме пропале, неки са задовољством констатују да су неки од тих тајкуна пропали. Међутим, мене је страх да се многи од њих нама сада смију иза леђа јер су паре пребацили на сигурно", напомиње Радуновић.
 
 
(Радио Слободна Европа, 02. 02. 2012.)Датум: 02.02.2012
Close
Close