Булајић: Бруталан однос Владе према енергетском сектору

 Владин потпис на меморандум о разумијевању са италијанском компанијом А2А, којим се редефинишу односи везани за Електропривреду, међукорак је којим ће се промијенити постојећи приватизациони уговор на основу којег је А2А постала власник 43,7 одсто акција ЕПЦГ. То је још један пословни промашај, који се водио мимо свих процедура и којим се мијења основни смисао уговора о приватизацији, оцијенио је потпредсједник Нове Страхиња Булајић. Он тврди да је меморандумом потпуно промијењен смисао уговора из 2009. и подсјећа да су из парламентарне комисије за праћење приватизације указивали на могућност постојања коруптивних активности. 

–Енергетика је најзначајнији природни ресурс Црне Горе. Умјесто да се понаша као Чешка, црногорска влада задржава бруталан однос према ЕПЦГ и енергетском сектору у цјелини. Уговор је прецизирао обавезе обје стране. Меморандумом је предвиђено да А2А и даље као мањински власник управља Електропривредом до 2020, иако се, наводно, одриче права куповине већинског пакета акција, уколико испуни одређене индикаторе. Ради се о ублажавању индикатора, којих је било 20, због тога што А2А није успјела да их испуни – оцијенио је Булајић. 
Он сматра да је меморандум претходница новог уговора који је требало да буде потписан до краја 2011, али је италијански партнер тражио пролонгирање тог рока. 
–Да ли је разлог смјена италијанског менаџмента или нешто друго, видјећемо – рекао је Булајић. 
Он је додао да се Црна Гора на овај начин одриче планираног инвестирања у енергетику, као и осјетног дијела профита, „али није јасно чега се одриче А2А”. 
– Једино је јасно да ће имати блаже услове. Наводно, А2А се одриче могућности стицања већинског власништва у ЕПЦГ, али им остаје оперативно руковођење са огромним овлашћењима. Пошто А2А није успјела да испуни предвиђене индикаторе из прве године, питање је како ће их остварити у наредним годинама. А2А се практично ничега не одриче – констатовао је Булајић. 
Он је истако да није познато ли је приликом потписивања меморандума било ријечи о инвестицијама у ЕПЦГ. 
– Ни до данас јавност није упозната са судбином 96 милиона еура које је ЕПЦГ добила на име докапитализације, а које су и данас на рачуну код Прве банке. Представници Владе су говорили дуго и упорно о изградњи четири ХЕ на Морачи, а кад је тендер пропао, Влада је објавила да би власник тих ХЕ била држава Црна Гора, иако је нејасно како. ЕПЦГ је акционарско друштво и профит би се дијелио сходно власничкој структури, па би Италијани „носили“ око 44 одсто профита – навео је Булајић. 
Он је подсјетио да се предвиђа обједињавање Рудника угља из Пљеваља и ЕПЦГ, с тим што је већински власник ЕПЦГ, бар на папиру, држава, а у Руднику приватници. 
– С тим послом се касни 20 година, јер то је требало да се уради онда кад је власник обје фирме била држава. Тада је, из ко зна каквих и чијих интереса, пропуштена шанса да се формира јако државно енергетско предузеће. Зашто држава управо сада потенцира то питање? Ко се сједињује? Каква ће бити форма тог предузећа? Хоће ли држава задржати већинско власништво? Много је питања, а мало одговора – оцијенио је Булајић. 
 
С.Г.
 
 
Цех плаћају грађани
 
 
А2А је пријавила да је у 2010. остварила профит (први од 20 индикатора) од 16 милиона еура. Та компанија није извршила обавезу инвестирања 30 милиона и питање је ко је узео профит, наглашава Булајић и подсјећа да постоје три сценарија „дијељења“ профита – да читав профит иде у дивиденде или у инвестиције и развој, или, пак, пола у дивиденде, а пола у развој. 
– Питање је да ли се новац, односно приход који се остварује по основу пружања „енергетских“ услуга, уплаћује даваоцу услуга или се задржава и служи за докапитализацију банке? Не знам да ли је и о овоме било ријечи приликом потписивања меморандума, јер се од представника Владе није чула ниједна ријеч о томе, као ни о инвестицијама – навео је Булајић. 
Он је додао да Нова изражава крајњу забринутост због оваквих активности Владе. 
– Сумњамо у коруптивне радње и нетачно информисање јавности. Сву владину небригу и невјероватно одсуство осјећаја за стање у енергетском сектору платиће грађани преко увећаних рачуна за струју ове године – закључио је Булајић.
 
 
(ДАН, 02. 02. 2012.)Датум: 02.02.2012
Close
Close