Радуновић: У фусноти европских приоритета

У околностима све турбулентнијих дешавања на европском политичком простору, која се тичу и опстанка саме ЕУ, тражили смо коментар Славена Радуновића, потпредсједника НОВЕ и члана скупштинског одбора за међународне односе и ЕУ интеграције, о процесима проширења, фискалне централизације, заштити животне средине...
 


Господине Радуновићу, гдје је питање проширења на листи ЕУ циљева данас?
 


Слушајући политичаре с Балкана, неупућени посматрач дешавања у Европској унији би помислио да је Брисел потпуно заокупљен проширењем на ове просторе, као и анализом „напретка“ земаља региона у процесу евроинтеграција. Међутим, стварност је другачија. Због проблема у свом дворишту, највише чему можемо да се надамо, је да будемо фуснота у дневним извјештајима чиновника евроадминистрације.
 


Шта су, заиста, приоритети политике ЕУ у наступајућем периоду и који су њихови циљеви?
 


Европска унија се суочава са највећим изазовима у својој историји. Покретањем агенде која се фокусира на конкретне резултате за Европу, нарочито у оквиру законодавног процеса, у сарадњи са Европским парламентом и Комисијом, нови предсједавајући Савјетом ЕУ – Данска, ће учинити све да покаже како је Европска унија и даље способна и спремна да донесе одлуке неопходне за превазилажење кризе, као и да покаже вриједност и неопходност европске сарадње. У центру пажње биће економска и финансијска ситуација, нарочито криза европског сувереног дуга. Одлуке Европског савјета од 9. децембра, које имају за циљ јачање фискалне дисциплине и обезбјеђивање економске стабилности, биће имплементиране наредних мјесеци. Циљ ових одлука је обезбјеђивање одговорније Европе. Примјена снажније финансијске регулативе биће такође значајна. Буџет Европске уније представља важан инструмент за финансирање заједничких политика Европске уније усмјерених на постизање раста, отварање радних мјеста и конкурентност. Истовремено, буџет Европске уније треба да подстакне напоре за укупну буџетску консолидацију у ЕУ и државама чланицама.
Други важан циљ европске политике је наставак развоја јединственог тржишта у циљу остваривања пуног потенцијала раста. Ове године јединствено тржиште слави двадесет година свог постојања. Посебну пажњу, наше комшије из ЕУ ће усмјерити на директиве о јавним набавкама, скуп законодавства у области стандардизације, ревизију рачуноводствених стандарда, предлог који се односи на предузетнички капитал, јединствени европски патент и бољу примјену директиве о радницима. Замислите, они сматрају да достигнути стандарди из ових области нису довољни. И нису... Али, онда се сјетите какви су наши стандарди у тим областима, а наши властодршци су с њима задовољни! Е, зато смо ми у фусноти европских приоритета у наредном периоду.
 


Постоји ли позиција друштвено-економског развоја у којој је ЕУ изразити лидер у свјетским размјерама?
 


Европска унија доказала се као глобални лидер када су животна средина, енергија и клима у питању. Наравно, Европа на коју ми желимо да се угледамо, не би била оно оно што јесте, када би се задовољавала постојећим стањем. У контексту тренутних економских проблема, нове уравнотежене мјере које се односе на енергију, климу и животну средину би требало да допринесу побољшању раста и запослености у Европи. Уз то, свима нам је познат европски циљ - уштеда примарне енергије од 20% до краја 2020. године.
Посебно важан циљ политике ЕУ је, наравно, и стварање безбједне Европе. Сарадња између држава чланица је суштинска за суочавање са прекограничним изазовима глобализованог свијета и обезбјеђивање сигурности и интереса грађана. У циљу бољег управљања миграцијом из трећих земаља, чији значај је наглашен недавним дешавањима у области Сјеверне Африке, један од приоритета челних људи ЕУ биће да окончају преговоре о Заједничком европском систему азила (ЦЕАС) до краја 2012. године.
 


И на крају, шта кажу Европљани у погледу проширења?
 


Наставиће се политика заснована на оствареним достигнућима, као основи за напредак у преговорима?! Преведено на српски (-црногорски, бошњачки и хрватски) можда нас приме 2020. године, а можда нас и не приме. Мада, ако сте пажљиво прочитали шта су њихови приоритети, а знајући каква је наша збиља, није им ни чудо.
 


(ИН4С, 31. 01. 2012.)
Датум: 31.01.2012
Close
Close