Радуновић: Дефинисати улогу парламента у европским интеграцијама

Скупштина Црне Горе скоро годину дана касни са испуњењем обавезе дефинисања своје улоге у даљем току европских интеграција. Из цивилног сектора и опозиције упозоравају да парламент мора хитно усвојити акт којим ће одредити позицију у преговарачком процесу са Европском унијом, оцјењујући да ће посланици бити криви због пасивног односа ако парламент буде маргинализован.
Посланик Нове српске демократије Славен Радуновић казао је да и поред више најава предсједника Скупштине Ранка Кривокапића парламент још није дефинисао сопствену позицију и улогу у даљем процесу европских интеграција.
– Свјестан сам да ће у наредној фази интеграција, односно у преговорима, главну улогу играти преговарач и Влада. И Скупштина би у том процесу морала да има значајну улогу, макар у смислу контролне функције. Због тога прије почетка преговора морамо да формализујемо ту намјеру – казао је он.
Предлаже да се то уради тако што би Скупштина усвојила декларацију којом би дефинисала своју позицију у преговарачком процесу.
– Таква декларација је неоходна да бисмо се касније могли позивати на њу и тражити да се сви државни органи према парламенту односе онако како буде прописано тим документом – објашњава Радуновић.
Он истиче да досадашње искуство говори да се извршна власт често не придржава формалних обавеза које има према парламенту.
– Како ли ће тек бити у процесу преговора ако Скупштина не предузме благовремено мјере које су у њеној надлежности – истакао је Радуновић.

 


(ДАН, 30. 01. 2012.)
Датум: 31.01.2012
Close
Close