Радуновић: Пејовић играчка у рукама Ђукановића и Роћена

Главни преговарач Црне Горе и ЕУ, сходно овлашћењима које има, заправо је шеф дипломатије Милан Роћен, а не Александар Пејовић, сматрају у опозицији. Према предложеној структури за преговоре Црне Горе са Европском унијом, Роћен ће, као министар вањских послова и европских интеграција, управљати Државном делегацијом, а одређено је да ће он, а не Пејовић, постављати замјенике главног преговарача.

Посланик Нове српске демократије и члан скупштинског Одбора за међународне односе и ЕУ интеграције Славен Радуновић каже за „Дан" да је и раније истицао да је Пејовићево именовање доказ да људи који воде главну ријеч у оквиру режима не желе да испусте контролу и не желе да поставе неког ко би могао самостално да утиче на ток преговора.

-Млади амбасадор Пејовић очито је само играчка у рукама Милана Роћена и његовог партнера Мила Ђукановића. Жао ми је што је прихватио ту улогу, али морам да кажем да нијесам уопште изненађен, истакао је Радуновић.
Радуновић наглашава да је и приликом саопштавања ко ће да буде главни преговарач са Европском унијом оцијенио даје на ту функцију морао да буде изабран човјек са јаким политичким ауторитетом у Црној Гори.

-Мање је битан однос са Европском унијом, пошто ћемо из ЕУ да добијамо задатке. Те задатке треба испуњавати у Црној Гори, а не знам колики је утицај господина Пејовића на црногорске институције, наводи Радуновић.

Истакао је да главни преговарач треба да буде способан да утиче на институције, да добија брзе одговоре, али и да праксу прилагођава ономе што траже представници Европске уније.

-Све што се сада ради доказ је да од почетка није постојала коректна намјера од Мила Ђукановића и Милана Роћена да се изабере преговарач који може да има утицаја на убрзавање процеса европских интеграција, већ је циљ да се тај процес контролише закључио је Радуновић.
 


(ДАН, 30. 01. 2012.)
Датум: 30.01.2012
Close
Close