Лабудовић: Нема измјена Устава без договора

 Уколико процес уставних промјена буде настављен како је почео, гдје владајућа већина игнорише захтјеве опозиције да се измијене рјешења у Уставу која смо препознали као неприхватљива, онда тај процес не да не може бити завршен до јула, већ не може бити завршен уопште, истакао је јуче посланик Нове српске демократије Емило Лабуд­овић. 

Он је истакао у изјави за "Дан" да када би постојала стварна политичка воља, до промјене Устава, на којима инсистира ЕУ уочи почетка приступних преговора, могло би брзо да се дође. Лабудовић, члан парламентарног одбора за уставна питања и законодавство, процјењује да про­мјена црногорског устава мора да се обави двотрећинском већином у парламенту, што значи да опозиција треба да да подршку. 
- Када би постојала воља да се промјени Устава приђе на начин да се измијени све што је уочено као његова фалинка и да се промјене изврше на начин да сви грађани и све националне групације у Црној Гори буду задовољне рјешњима, то би могло веома брзо да се заврши – рекао је Лабудовић. 
Упозорио је да ако се настави процес како је започет, гдје владајућа већина игнорише захтјеве опозиције и брани рјешења у Уставу која је опозиција препознала као неприхватљива, недемократска и неприкладна, „онда тај процес не само да не може бити завршен до јула, већ не може бити завршен уопште”. 
- Многа уставна рјешења везана су за такозвану двотрећинску већину, а ми из опозиције, посебно ми из Нове српске демократије нијесмо спремни да дамо подршку оним промјенама Устава које предлаже владајућа коалиција, уколико она настави да игнорише крајње оправдане и утемељене наше захтјеве за измјене појединих рјешења у Уставу. Ја сам, што се тога тиче, песимиста – подвукао је Лабудовић. 
Посланик Нове је појаснио да нијесу само идентитетска питања та која су битна за опозицију, већ, како каже, опозиционари имају другачије погледе и на промјене које предлаже владајућа коалиција.
- Коначно, наш предлог је да се од свега тога направи један пакет око кога бисмо се договарали и нашли најприхватљивије рјешење, како за унутрашње прилике, тако и за профил који од нас очекује Европска унија – нагласио је Лабудовић. 
Рекао је да се не може инсистирати на договору око промјене Устава, а потом пријетити уставном жалбом због усаглашеног рјешења за употребу српског језика у наставном процесу.
- Једном ријечју, не може нам се стављати прст у око а очекивати да на то што предлажу гледамо благонаклоно. То није демократско понашање, ни политички профитабилано, јер на крају, увијек стоји могућност да тај процес блокирамо а будите сигурно да ћемо га блокирати ако се то буде наставило на овај начин. Нама је, ипак, Црна Гора важнија од Европе – закључио је Лабудовић.
 
 
(ДАН, 29. 01. 2012.)Датум: 29.01.2012
Close
Close