Лабудовић: Рано за отворене изборне листе

У Новој српској демократији сматрају да би увођење отворених листа демократизовало изборни поступак, али нијесу сигурни да би то било право рјешење с обзиром на ниво демократске културе у Црној Гори.
– Још није зрела клима за то, јер се политичка профилација врши на основу партије и личности. Нијесмо дошли у фазу у којој би се грађани лишени крупних националних, статусних, и социјалних проблема опредјељивали на основу програма и могућности кандидата да одговори на постављене обавезе – оцијенио посланик Нове Емило Лабудовић.
Истиче да би примјена неблокираних затворених листа била најбоље рјешење.
– Добро би било када би се у оквиру партијске листе дефинисао редослед који би касније обавезивао странку да на основу њега рангира посланике – навео је Лабудовић.
Тврди да модел изборног система не утиче на одговорност политичара који се, како каже, прије или касније морају суочити са грађанима.
– Они који су изгласани, без обзира што су на неки начин партијски војници и резултат партијске воље, прије или касније се суоче са чињеницом да су одговорни и грађанима. Уколико у току мандата нијесу водили рачуна и о интересима бирача биће санкционисани – појаснио је Лабудовић.
 


(ДАН, 15. 01. 2012.)
Датум: 16.01.2012
Close
Close