Мандић: И Њемачка да помогне у истрази поводом афере ,,Телеком''

Посланици Нове српске демократије (Нова) и Покрета за промјене (ПзП), Андрија Мандић и Небојша Медојевић затражили су од амбасадора Њемачке у Подгорици Пиуса Фишера помоћ у истрази поводом афере Телеком.

“Очекујемо да нам Фишер помогне да успоставимо контакте и везу са Тужилаштвом Њемачке и њиховим Министарством правде, како би дошли и до оних доказа који су се прикупљали у тој земљи и који су помогли у истрази која је вођена у Сједињеним Америчким Државама”, казао је Мандић.
Према његовим ријечима, Фишер је обећао да ће Њемачка подржати и власт и опозицију да се боре против организованог криминала и корупције.

“Данас смо Фишеру пренијели конкретна сазнања и чињенице које смо прикупили и упознали га са наредним потезима које ћемо предузети, а који се односе на контролно саслушање представника Владе пред Комисијом за контролу приватизације”, рекао је Мандић.

Он је оцијенио да је ово добра прилика да се ријеши један од проблема високе корупције у коју су умијешани најодговорнији државни функционери са својим рођацима.

Мандић је најавио да ће након састанка са Фишером посјетити и амбасаде Мађарске и САД.
 Истрага и у Скупштини
 Он је додао да ће опозиција брзо иницирати и парламентарну истрагу како би посланици могли да воде истрагу и у Скупштини да се саслушају сви актери и повезани са корупцијом приликом продаје Телекома Црне Горе.

“Парламентарна истрага је много моћније средство за доказивање конкретних криминалних радњи него што је то могуће у било ком парламентарном одбору или у Комисији за приватизацију”, напоменуо је Мандић.

Он је додао да вјерује да су сви у опозицији заинтересовани за парламентарну истрагу јер је то најмоћније средство за доказивање злоупотреба у приватизацији Телекома, као и да би владајуће партије требало да их подрже јер је најбоље пред јавношћу у присуству свих испитати осумњичене.

У случају парламентарне истраге, за разлику од контролног саслушања Комисије, много су веће ингеренције и не могли би на саслушање позвати све актере у приватизацији Телекома, бивше министре, премијера, адвокате, савјетнике и остале и они би морали говорити истину.

Да би дошло до парламентарне истраге, како је објаснио Мандић, морају имати апсолутну већину у Скупштини, а иницира се са једном трећином посланика.

Према његовим ријечима, до сада је била пракса да се на контролна саслушања Комисије позива министар економије, јер се бивши министар, Бранко Вујовић увијек одазивао на такве позиве.

“Не можете на саслушање Комисије за контролу приватизације позвати министра културе или секретара Црвеног крста. Знамо да министар економије, Владимир Каварић није учествовао у приватизацији Телекома, али смо жељели да имамо релевантног представника Владе”, објаснио је Мандић.
 


(Портал Вијести, 12. 01. 2012.)
Датум: 15.01.2012
Close
Close