Булајић: И минимално поскупљење нерјешив проблем

 У Новој години струја је поскупила 7,8 одсто на 8,5 центи за домаћинства, а драстичније поскупљење од, како је „Дану” речено из више извотра, најмање 20 одсто треба очекивати средином године, због раста увоза и усвајања нове методологије за одређивање цијена. 

Посланик Нове Страхиња Булајић изјавио је „Дану” да и минимално поскупљење представља нерјешив проблем за већину потрошача.
– Четвртина становништва живи испод границе сиромаштва, повећава се број отпуштених и обесправљених радника, а задужени грађани све теже отплаћују кредите. Нова је у више наврата позивала РАЕ да повуче одлуку о поскупљењу струје, тим прије што су потрошачи дужни да плате само утрошену струју, а не дажбине које увелико превазилазе Њихову потрошњу – подвукао је Булајић и подсјетио да 96 милиона еура од докапитализације ЕПЦГ одржава ликвидност Прве банке, коју контролише брат бившег премијера Ацо Ђукановић. 
– Држава је продајом акција ЕПЦГ требало да буде збринута за вишегодишњи период, јер се ради о највриједнијој фирми. Новац којим се чува ликвидност Прве је, ако већ није уложен у модернизацију мреже, требало искористити за увоз струје, без сваљивања терета на леђа сиромашних грађана. Нова подржава најављене протесте синдиката због поскупљења струје и пада стандарда. Ако се истраје, протести би могли уродити плодом да се цијена вратила на пређашњи ниво – рекао је Булајић, који сматра да цифре у енергетском билансу указују на ново поскупљење. 
– ЕПЦГ због повећаног увоза може тражити од РАЕ веће цијене, што би било неиздрживо за грађане. Релевантни свјетски економисти нијесу без основа најавили да ће ова година бити тежа од претходне – констатовао је Булајић. 
 
 
(ДАН, 03. 01. 2012.)Датум: 03.01.2012
Close
Close