Булајић: Влада да пронађе решење за раднике Прераде

 Нова српска демократија тражи од Владе Црне Горе и пословодства КАП-а да хитно пронађу рјешење за раднике Прераде и њихове представнике који штрајкују глађу.

Приватизација државне, односно друштвене имовине у Црној Гори није поштена и у највећем броју случајева није транспарентна. Такав начин приватизације предузећа довео је до потпуне социјалне нестабилности, огромног пораста сиромаштва, ширења корупције и најразличитијих видова криминала, од организованог до криминала у социјалној сфери. Док организовани криминал потиче из врха државе и он се, по правилу, рјешава хапшењем водећих људи пропалог режима, њихових тајкуна и одузимањем њихове имовине, дотле, криминал у социјалној сфери се много спорије рјешава, јер је настао као узрок озбиљно обољелог друштва, општег пада животног стандарда, сиромаштва, али и очаја због безизлазности и више него понижавајућег положаја човјека. Не смије се ни једног тренутка заборавити да у Црној Гори испод линије сиромаштва живи четвртина становништва. Такво стање у друштву, положај презадуженог и обесправљеног радништва, управо користе носиоци организованог криминала и сасвим свјесно и намјерно продукују стање социјалног криминала.  
Због тога, Нова српска демократија има разумијевање за захтјеве радника Прераде КАП-а. Они не траже само зарађено, оно што им припада, већ на овај начин дају свој допронос борби против организованог и криминала у социјалној сфери. Такође, само активирањем капацитета Прераде може се повећати ефикасност и продуктивност фабрике. Од десетак технологија колико их је било у процесу производње у КАП-у, поступком приватизације се успјело да остане само једна, и то „најпримитивнија“ – ингот, као да се ради о некој дубоко привредно заосталој афричкој држави. Уколико Влада Црне Горе и пословодство КАП-а, као сувласници предузећа, и даље буду истрајавали на пословној политици да финални производ буде само "ингот непрерађеног алуминијума", онда ће се ионако катастрофална привредна и социјална ситуација само продубљавати.
 
Др Страхиња Булајић, потпредсједник Нове српске демократије
 Датум: 28.12.2011
Close
Close