Радуновић: Боље да НСЕИ настави рад

 Представници опозиције одбацили су иницијативу лидера Социјалистичке народне партије Срђана Милића за формирање Националног одбора за праћење преговора са ЕУ. Опозиционари упозоравају да би се о овоме могло разговарати тек када почну преговори, а да у међувремену треба испунити задатке, посебно у борби против организованог криминала и корупције. 

Нова српска демократија оцијенила је да је иницијатива лидера СНП-а преурањена у овој фази европских интеграција. Потпредсједник Нове и члан скупштинског Одбора за међународне односе и европске интеграције Славен Радуновић сматра да све док Црна Гора не почне преговоре, Милићева иницијатива треба да буде на „стенд бају”.
– Из медија сам упознат са Милићевом иницијативом везано за расформирање НСЕИ-а и формирање Националног одбора за праћење преговора у којем не би било државних функционера. Та иницијатива би имала смисла да је Црна Гора стварно добила датум преговора и да нема услова који је постављен и тек ако буде испуњен можемо у јуну очекивати почетак преговарачког процеса. Тај услов се тиче владавине права, што подразумијева озбиљнију реакцију тужилачких органа и вјероватно хапшење неких крупних риба – каже Радуновић.
 
Упозорава да би изузимање из тима прије конкретног добијања датума преговора врховног државног тужиоца и предсједника Врховног суда само ослабило могућност НСЕИ-а да утиче на њих.
– Најтежи задатак који је Црна Гора имала да испуни од почетка процеса интеграција и даље је пред нама. Док се не десе крупне промјене које ће Европска комисија оквалификовати као напредак Црне Горе у побољшању владавине права, ти функционери треба да остану у саставу НСЕИ-а како би се могло утицати на њих да што боље раде и што прије приступе испуњавању постављених задатака – оцијенио је функционер Нове. 
Како је додао, предлог предсједника СНП-а може да буде интересантан као рјешење тек када почну преговори са ЕУ. Тек тада, сматра Радуновић, НСЕИ може да буде ослобођен присуства државних функционера који треба да наставе да раде свој посао.
Славен Радуновић казао је да је за сада боље да овакав НСЕИ настави рад.
– Не можемо да се правимо, посебно не ми из опозиције, да смо добили датум преговора. Читава Европа зна да је датум преговора условљен крупним акцијама које сви очекујемо од државног тужилаштва и комплетних правосудних и истражних органа у Црној Гори – нагласио је он.
 
 
 
(27. 12. 2011.)Датум: 28.12.2011
Close
Close