Алексић: Не могу нам забранити истицање српске тробојке

Опозиционе партије оцијениле су да је намјера власти да кроз казне предвиђене предлогом закона о јавном реду и миру забрани истицање српске тробојке уперена против Срба у Црној Гори и да представља наставак антисрпске политике. Поручују да неће одустати од права на употребу тробојке као националног симбола српског народа.
Посланик Нове српске демократије Будимир Алексић казао је да режим замјењује тезе, проглашавајући националне заставе симболима страних држава.
– У Црној Гори живи српски народ, који чини трећину становништва. Тај народ жели своја права-на школовање на свом језику, истицање националних симбола, функционисање научних и културних институција, запошљавање у јавним службама. Режим, оспоравајући та права довија се на разне начине да Србе у томе онемогући-навео је Алексић.
Наглашава да је тробојка, са или без апликације, национална застава српског народа. Сматра да то што је једну од тих застава за државну прогласила Србија,а другу Република Српска, не може бити разлог да било која демократска власт Србима забрани њихово истицање као националног симбола.
– Ако мањине имају право на употребу националних симбола, зашто то право оспоравати Србима, који су у Црној Гори увијек били државотворни народ-пита се функционер Нове.
Он је додао да се намјера режима да забрани тробојку уклапа у прогоне српског свештенства, прислукшивање челника српских културних институција.
– Власт Србе сматра реметилачким фактором па политичке и културне предатавнике тог народа проглашава државним непријатељима док нарко босове и мафијаше третира као црногорске патриоте. Срби су тако третирани у Павелићевој НДХ, која је доносила законе о забрани ћирилице и српске националне заставе, прогонила српске свештенике и забрањивала рад српских културних и просвјетних друштава-закључио је Алексић.
 


(ДАН, 18. 12. 2011.)
Датум: 19.12.2011
Close
Close