Булајић: Влада хитно да повуче одлуку о поскупљењу струје

 Имајући у виду да четвртина становништва Црне Горе живи испод границе сиромаштва, да je из дана у дан становништво све сиромашније, да се број отпуштених и обесправљених радника све више увећава, да презадужено становништво не може да сервисира кредите банкама, да елементарни услови за пристојан живот у Црној Гори постају права привилегија и најмање повећање цијене електричне енергије представља нерјешив проблем за велики дио становништва.

Електрична енергија је годинама служила као средство за очување социјалног мира.  Управо је такав приступ и омогућио да се у Црној Гори сачува биолошка супстанца и избјегне глад. У низу неуспјешних приватизација друштвене и државне имовине, Влада Мила Ђукановића је  приватизовала  и "докапитализовала" Електропривреду Црне Горе, најзначајније црногорско предузеће. И умјесто да се од продаје таквог предузећа држава финансијски збрине за дужи временски период, у буџет је "ушло" свега 96 милиона евра. Други дио новца који је од продаје припао ЕПЦГ, још увијек се, већ неколико година, налази на рачуну код Прве банке Црне Горе. Ако је тачно да се тај новац још увијек није употребио за неопходна инвестициона улагања у ЕПЦГ, поставља се питање - зашто се дио тог новца није употребио за набавку недостајућих количина електричне енергије, већ се тај терет пребацује на леђа ионако осиромашеног народа?
Нова српска демократија позива Владу Црне Горе и Регулаторну агенцију за енергетику,  да преиспитају одлуку о повећању цијене електричне енергије, односно, да се хитно таква одлука повуче. Грађани потрошачи у Црној Гори дужни су да плате електричну  енергију, али само оно што је утрошено, не и неспособност, несналажење и катастрофално лоше процјене надлежних, од Владе до ЕПЦГ, те још на десетине дажбина које су скоро двоструко веће од самог износа утрошене електричне енергије.
Нова српска демократија ће снажно подржати најављене протесте који ће се одржати у Подгорици а који имају за циљ заустављње поскупљења електричне енергије и заштиту биолошке супстанце нашег народа.
 
 
 
(ДАН, 17. 12. 2011.) 
 Датум: 17.12.2011
Close
Close