Радуновић: Политичко опредјељење пресудно и за дипломатију

 Влада Црне Горе крши Закон о вањским пословима јер има преко 20 одсто амбасадора који нијесу каријерне дипломате, а законска одредба налаже да их не смије бити више од тога, указују саговорници „Дана”. 

Члан парламентарног одбора за међународне односе и европске интеграције Славен Радуновић (Нова српска демократија) оцјењује да је дипломатија слика режима – само заслужни партијски кадрови као награду добијају функцију амбасадора. 
Према Закону о вањским пословима, највише 20 одсто шефова дипломатско-конзуларних представништава могу бити лица која нијесу дипломате, али зато имају високу школску спрему, говоре један страни језик, и остварују значајне професионалне резултате. 
Славен Радуновић оцјењује да је у Црној Гори мање важно да ли је неко каријерни дипломата у односу на то из које политичке структуре долази.
– Тако је када је црногорска дипломатија у питању. У Црној Гори у последњих 20 година тешко је било ко, у било чему, могао да успије а да не буде везан за политику и владајући режим – рекао је Радуновић. 
Он упозорава да и међу онима који се представљају као каријерне дипломате има људи који су били експонирани чланови владајућих странака. 
– У појединим случајевима има људи и из самог врха режима. Но, међу онима који су дипломате од каријере има и правих професионалаца. Лично знам за неке примјере, али су они ипак мањина –казао је Радуновић.
 
 
 
(ДАН, 08. 12. 2011.)Датум: 08.12.2011
Close
Close