Булајић: ДПС жели да споји неспојиво

 Законом о Црногорској академији наука и умјетности (ЦАНУ) та најважнија и најзначајнија научна и културна установа у Црној Гори треба да буде у служби идеологије и политике, односно црногорског идеолошког пројекта, а не науке, оцјењује потпредсједник Нове српске демократије Страхиња Булајић. Он истиче да у предлогу Закона о ЦАНУ доминирају идеолошке и политичке оцјене и ставови.

-Никако не стоји тврдња владиних званичника да се ради о ,,обједињавању научних потенцијала'', јер да у НВО Дукљанска академија наука и умјетности има таквих потенцијала, ваљда би већ досад били препознати и као такви били чланови ЦАНУ или неке друге националне академије. План обједињавања ЦАНУ и НВО ДАНУ и Предлог закона који је упутило Министарство науке несумњиво представља дио предлога ДПС-а о спајању неспојивог. Нешто слично је покушано на конгресу те партије када се дошло на ,,блиставу'' идеју о спајању цркве и антицркве, а сада спајање најзначајније научне институције и једне НВО, наводи Булајић.
Он истиче да НОВА у потпуности подржава став ЦАНУ и њеног предсједника академика Момира Ђуровића, који је недавно изјавио да би министарка науке Сања Влаховић требала да поднесе оставку, јер предложени акт представља правно насиље.
-Овако апсурдна идеја, не само да заслужује одлазак ресорног миснистра, већ у земљама које држе до себе, своје части, историје, традиције и културе, поготово кад се то тиче установа таквог ранга, онда одлазак читаве владе није никакво изненађење. Не вјерујемо да ико нормалан може и да замисли да се, рецимо, једна Француска академија наука ,,у циљу обједињавања научног потенцијала'' уједини са једном НВО, уз то идеолошки и политички обојеном, те да на тај начин ти НВО активисти уђу у ред ,,бесмртних'', истиче Булајић.
Он наводи да је Црна Гора окупирана изнутра и да народ има огроман проблем, јер политичка ,,елита'' која је већ деценијама на власти ради супротно његовим интересима. 
-Под влашћу актуелне ,,елите'' разорене су све моралне норме. Уништена је економија. Ако једна земља може да живи и опстаје без економије, онда је овај народ, по том питању привилегован. ,,Елита'' је ипак одлучила, овај ће народ умјесто дератизације бити подвргнут лоботомији. Да не би било забуне, уколико нијесу знали шта је то дератизација, скрећемо пажњу да је лоботомија крајње инванзивна метода, којом се уклања чеони дио мозга, а све у циљу контроле понашања појединца, односно народа. У давним временима, међу народима централне Азије, поражени војници су подвргавани страховитим мукама. Таквим звјерским обичајима су довођени до потпуног губитка памћења. Нијесу могли да се сјете ни ко су, ни чији су потомци, нити ком народу припадају. Данас се у име тријумфа ,,цивилизацијских вриједности'' спроводи лоботомија маса, односно појединих народа невиђених размјера, подвлачи Булајић.  
 
 
 
(ДАН, 05. 12. 2011.)Датум: 06.12.2011
Close
Close