Булајић: Држава показала неспособност

Док из Електропривреде гледају у небо када ће пасти киша, коју су метеоролози најавили за идући петак, јер упркос томе што имају паре, немају одакле да увезу количину енергију која недостаје, стручњаци за енергетику сматрају да су управо они највећи кривци за недостатак електричне енергије и потенцијалне рестрикције струје.
Посланик Нове српске демократије Страхиња Булајић сматра да немогућност ЕПЦГ да набави потребне количине енергије само одсликава неспособност државе, која је већински власник ЕПЦГ.
– Најодговорнија за ову ситуацију је држава, због крајње неодговорног односа према својим грађанима. Нијесу раније водили рачуна о томе и сада траже од КАП-а и Жељезаре да смање производњу, не водећи рачуна о томе шта значи за њих да оборе потрошњу енергије и смање производњу – констатује Булајић.
Он истиче да је ове године хидрологија лоша, али и напомиње да овај проблем траје годинама уназад.
– Држава ништа не предузима поводом тога, осим маштања о изградњи неких нерентабилних објеката – нагласио је Булајић.
Он сматра да треба поставити питање одговорности за ову ситуацију.
–Немам ништа против А2А. Они су дошли, уложили паре и покушавају да зараде, и схватам њихов однос, али забрињавајући је однос државе јер Италијани у ЕПЦГ ведре и облаче. У борду директора су четири представника државе и три А2А, и нема ниједне значајније одлуке која је донијета а да Италијани нијесу дали сагласност, па макар и са једним гласом – наводи Булајић.
Како је додао, требало би да се коначно одреде приоритети и да се изграде енергетски објекти у хидропотенцијалу и енергопотенцијалу.
 


(ДАН, 27. 11. 2011.)
Датум: 28.11.2011
Close
Close