Радуновић: Назиру се двије политике у ДПС-у

Још је рано говорити о разлазу ДПС-а и СДП-а. Социјалдемократе, посебно њихов предсједник, данас дјелују као ближи сарадници предсједнику ДПС-а Милу Ђукановићу, него неки његови чланови Предсједништва. Мислим да прије можемо говорити о назирању двије политике у оквиру ДПС-а. Једне која је у потпуности посвећена евроинтеграцијама, са свим “нелагодама” које оне доносе, укључујући и стварни обрачун са носиоцима организованог криминала и крупне корупције и друге - која преферира “статус кво”, каже Радуновић
Потпредједник Нове српске демократије Славен Радуновић оцијенио је у разговору за Портал Аналитика да лидер Социјалистичке народне партије Срђан Милић својим изјавама, на неки начин, обесхрабрује опозиционе бираче.
- Посебно оне бираче које не занимају ускостраначки интереси и који сматрају да је главни задатак опозиционих лидера да ураде нешто велико за грађане Црне Горе, нешто што би значило крај даљег економског и моралног посртања. Нова је сигурна да међу бројним присталицама СНП-а, има највише оних који имају слична очекивања од политичара, казао је Радуновић за Портал Аналитика.
Оцјењујући политичку ситуацију у Црној Гори, потпредсједник Нове каже да евентуално одржавање ванредних парламентарних избора зависи од развоја догађаја унутар ДПС-а и од тога да ли ћемо добити датум преговора или не. “Ако буде ванредних парламентарних избора, биће одржани половином наредне године“, каже Радуновић.


АНАЛИТИКА: Како оцјењујете домете студентских протеста у Подгорици; због чега су Нова и ПзП критиковали протесте, а СНП, ДПС и СДП подржали најмасовније студентске демонстрације у посљедњих двадесет година?
РАДУНОВИЋ: Мислим да нисте правилно разумјели реаговање мог колеге Даниловића. Нова се радује сваком исказивању грађанске храбрости, а посебно буђењу свијести код студентске популације. Међутим, изразили смо чуђење захтјевом да их не подржава нико од политичара, јер се на тај начин шаље порука како су сви политичари исти, што је један од основних циљева режимског маркетинга. Затим, чуди протестовање испред зграде Скупштине, а не испред Владе, која је права адреса за рјешавање проблема због којих демонстрирају... Па, онда, малтене одушевљење оних, који би по природи ствари требало да се “препадну” оправданог бунта народа... Мени је, лично, најчуднији био апсолутни несклад између тежине ситуације у којој се налазе млади у Црној Гори и врло скромних захтјева које су испоставили.
Страх ме је да су владајуће партије искористиле своје чланове у руководству студентске организације, како би каналисале оправдани бунт омладине у правцу који је за њих прихватљив. Наравно, код апсолутне већине студената се осјећа позитиван набој и стварна жеља за промјенама и то нас радује.


АНАЛИТИКА: Предсједник СНП Срђан Милић је у емисији ‘’Жива истина’’ ИН телевизије казао да ће његова партија и послије парламентарних избора бити важна политичка групација и да ће сигурно бити у власти. Како тумачите такав став предсједника најјаче опозиционе партије и са ким би то СНП могао направити власт?
РАДУНОВИЋ: Потпуно је оправдана жеља господина Милића да СНП буде дио власти након следећих избора, јер је циљ сваке политичке организације да са позиције власти спроводи у дјело свој програм. Наравно, за тако нешто треба да постоји погодан политички амбијент, који подразумијева да сте прије тога са мјеста гдје се доносе главне одлуке уклонили онога који је био основна препрека остваривању ваших политичких и програмских циљева.


АНАЛИТИКА: Дио јавности је Милићев иступ у тој емисији доживио као отворени и дефинитиван отклон од остатка опозиције, првенствено – Нове и ПзП-а...
РАДУНОВИЋ: Иако нисам гледао поменуту емисију, познато ми је да господин Милић повремено даје изјаве које, на неки начин, обесхрабрују опозиционе бираче.
Посебно оне бираче које не занимају ускостраначки интереси и који сматрају да је главни задатак опозиционих лидера да ураде нешто велико за грађане Црне Горе, нешто што би значило крај даљег економског и моралног посртања. НОВА је сигурна да међу бројним присталицама СНП-а, има највише оних који имају слична очекивања од политичара.


АНАЛИТИКА: Да ли вјерујете да су могући ванредни парламентарни избори у Црној Гори? Када би они могли бити одржани?
РАДУНОВИЋ: У земљама као што је Црна Гора ванредни избори су увијек могући и очекивани. Тренутно, њихово потенцијално одржавање највише зависи од развоја догађаја унутар ДПС-а и од тога да ли ћемо добити датум преговора или не. Ако их буде, очекујем их половином следеће године.


АНАЛИТКА: Осим турбуленција унутар опозиције чини се да трвења и неслагања - можда и у већој мјери - има и унутар ДПС-а и владајуће коалиције. Како оцјењујете најновије иступе предсједника Црне Горе и потпредсједника ДПС-а Филипа Вујановића који је означио предсједника парламента Ранка Кривокапића као иницијатора политичких напада на њега: да ли би то могла бити најава разлаза ДПС-а и СДП-а на парламентарним изборима и увод у неслагања око предсједничког кандидата?
РАДУНОВИЋ: Још је рано говорити о разлазу ДПС-а и СДП-а. Социјалдемократе, посебно њихов предсједник, данас дјелују као ближи сарадници предсједнику ДПС-а Милу Ђукановићу, него неки његови чланови Предсједништва. Мислим да прије можемо говорити о назирању двије политике у оквиру ДПС-а. Једне која је у потпуности посвећена евроинтеграцијама, са свим “нелагодама” које оне доносе, укључујући и стварни обрачун са носиоцима организованог криминала и крупне корупције и друге која преферира “статус кво”.


АНАЛИТИКА: Да се вратимо економским темама - како оцјењујете предлог буџета за наредну годину?
РАДУНОВИЋ: Буџетски дефицит за наредну додину пројектован је на 1,25 одсто БДП-а и за 42 милиона евра је мањи од овогодишњег који ће у БДП-у имати удио од 1,3 одсто. Не знам на чему се базира оптимизам везан за смањење дефицита. Уз то, брине и најава нових задужења, кроз следећу емисију државних обвезница.


АНАЛИТИКА: Да ли је економска криза једини узрочник због чега у Црној Гори ево скоро двије године нема доласка озбиљног инвеститора? Утисак је да и поред Владе, дио медија и НВО сектора не креира добар амбијент за инвеститоре што је констатовано и у дијелу опозиције.
РАДУНОВИЋ: Пуно инвеститора који су дошли претходних година, са часном намјером да користећи се здравом економском логиком остваре профит у Црној Гори, било је преварено од стране Владе, као партнера. Продаване су им парцеле које су биле предмет реституције, обећаване законске олакшице које нису добили...
Само “инвеститори” који су научили да послују са афричким банана републикама су добро прошли у Црној Гори. Они су знали да треба да сједну за сто са главним поглавицом и да се “договоре”.


АНАЛИТИКА: Да ли Влада Игора Лукшића сноси дио одговорности за изостанак озбиљних и правих инвеститора?
РАДУНОВИЋ: На листи одговорних за изостанак страних инвеститора Игор Лукшић није у врху, иако су креатори локалних политичких дешавања баш ту жељели да га виде. Врх је резервисан за њих.
 

 


(Портал Аналитика, 23. 11. 2011.)
Датум: 23.11.2011
Close
Close