Ђукановић: Проблеми у локалним самоуправама

Дуговања локалних самоуправа крајем јуна ове године износила су близу 220 милиона еура, што саговорници „Дана” оцјењују као доказ да је владајући ДПС нерационалан и да од његове политике највише штете трпе грађани. Једине општине у Црној Гори у којима ДПС није имао власт када је Министарство финансија рачунало стање дуга биле су Плужине, Андријевица и Херцег Нови.
Функционер Нове српске демократије Милутин Ђукановић казао је да је државни тужилац одавно требало да пропита одлуке које су доносили челници појединих локалних самоуправа у Црној Гори.
– Кредити које је дио општина реализовао код појединих пословних банака направили су велике проблеме, а административни апарати не да су гломазни, него су прегломазни. Локалним самоуправама очигледно фали визије, а дуг који је објавила Влада јасно нам показује да функционери ДПС-а не знају како да ријеше ово питање – оцијенио је Милутин Ђукановић.
Према подацима Министарства финансија, дуг локалних самоуправа на дан 30. јун ове године износио је 98,27 милиона еура, или три одсто процијењеног бруто друштвеног дохотка за 2011 годину. Укупне неизмирене обавезе локалне самоуправе 30. јуна износиле су 117,92 милиона еура, од чега је стање неизмирених обавеза општина 97,02 милиона, а јавних предузећа и установа чији је оснивач општина 20,90 милиона еура. Укупан износ гаранција локалних самоуправа износио је 6,56 милиона еура и у цјелини се односи на гаранције издате за кредите код домаћих банака.
 

 


(ДАН, 21. 11. 2011.)
Датум: 23.11.2011
Close
Close