Радуновић: Роћен понизио посланике

 Делегација посланика која је требало да посјети чланице ЕУ, како би лобирали да Црна Гора на самиту шефова држава и влада Уније 9. децембра добије датум преговора, највероватније неће отпутовати у своју мисију, јер до јуче, након недјељу дана, није стигао никакав званичан допис из Министарства вањских послова, које је требало да организује пут, казао је “Вијестима” посланик Нове Славен Радуновић.

 
Оптужујући министра Милана Роћена да је “саботирао Скупштину и њену међународну активност”, тако што од прошлог петка Колегијуму предсједника није доставио одговор на захтјев да се организује пут у холандски парламент, Радуновић је истакао да је “Роћен показао да му није стало да Црна Гора добије датум преговора”.
“Ових седам, осам дана се причало ко ће путовати да би данас на колегијуму било речено да из Министарства уопште нијесу одговорили. То значи да је Роћен саботирао парламент и нашу међународну активност и показао или да му није стало да Црна Гора добије датум, у оном капацитету у којем говори, јер има разлоге за то, или не жели да, макар у најмањем проценту, дијели заслуге за добијање датума преговора”, рекао је Радуновић.
 
Оцјењујући Роћенов гест као “нечувен према свом парламенту у којем је и сам изабран”, Радуновић је рекао да се “није десило да неко на тај начин понизи посланике”.
“Очигледно је да путовања неће бити, јер у уторак одлучује парламент Холандије, а ми у петак поподне немамо ни одговор од министарства да ли су вољни да нас приме у холанском парламенту. Питао сам предсједника Ранка Кривокапића да ли је добио икакав званичан одговор, али је он рекао да није. С обзиром на то да слиједи викенд, било је нелогично и беспредметно да расправљамо о саставу делегације”, рекао је Радуновић, оцјењујући да је Роћен “преузео превелики ризик на себе”, поручујући да то неће проћи некажњено.
Он је рекао да ће Роћен бити један од криваца уколико се деси да холандски парламент одбије да се Црној Гори одобри датум почетка преговора са ЕУ.
 
Појашњавајући зашто је “кумовао” идеји да посланички клубови делегирају своје посланике који ће путовати да би лобирали, Радуновић је казао да му је била намјера да се покаже да у Црној Гори постоји “неподијељена жеља свих да добијемо датум”.
 
“А најбољи доказ за то био би да у делегацији буду сви чланови посланичких клубова. Из разлога рационалности тражио сам да обавезно иду предсједник и потпредсједник парламента, да онда они буду представници својих партија, како би се оставила могућност да посланици из мањих клубова, као што су БС и албанске партије, добију могућност да буду у делегацији”, закључио је Радуновић.
 
 
 
(Портал Вијести, 19. 11. 2011.)
 Датум: 19.11.2011
Close
Close