Булајић: Опасност од диригованог парламентаризма

 Процедуру промјена скупштинског пословника треба искористити да се дефинише да посланици убудуће не буду у обавези да питања за премијерски сат достављају два дана прије сједнице, сматрају у Новој српској демократији. Посланик Нове Страхиња Булајић рекао је да треба прекинути праксу достављања питања 48 сати унапријед.

– Премијерски сат треба регулисати тако да када дође дан за посебну сједницу предсједник Владе и његов кабинет буду спремни да истог тренутка одговарају на питања посланика. То је пракса европског парламентаризма. Ако остане овако да се питања достављају унапријед, губи се ефекат премијерског сата и посланичких питања. Онда је то дириговани парламентаризам – мишљења је Булајић.
Иначе, процедура промјена скупштинског пословника, започета у јуну, још није завршена, иако су, према сазнањима „Дана” чланови Радне групе добили већ пар писаних опомена од колегијума предсједника Скупштине да убрзају активности на том плану. Посао радне групе је да дефинише рјешења око премијерског сата, подјеле постојећих и формирања нових одбора, проходности опозиционих иницијатива.
 
 
 
(ДАН, 14. 11. 2011.)Датум: 15.11.2011
Close
Close