Лабудовић: Преиспитати концепт Фонда за мањине

 

Цјелокупни концепт Фонда за мањине треба преиспитати, оцијењено је из Нове српске демократије. Посланик Нове Емило Лабудовић подсјетио је да је недавно усвојеним изборним законом дефинисано ко има право на коришћење афирмативне акције, а тиме на посредан начин и ко су мањине у Црној Гори.
– Мора се редефинисати и концепт Управног одбора Фонда. Несхватљиво је и неприхватљиво да у Управном одбору Фонда за мањине сједе и предсједници било којег мањинског савјета. Ти људи долазе у позицију да одлучују о додјели пара себи, што је ван сваке памети – казао је за „Дан” Лабудовић.
Он сматра да је неприхватљива и досадашња позиција посланика у Управном одбору Фонда за мањине. Овакав став образлаже постојањем конфликта интереса.
– У једном моменту ти људи одлучују о расподјели средстава а у другом као посланици, одлучују о извјештају Фонда за мањине – прецизирао је Лабудовић.
Наглашава, међутим, да Скупштина не смије да се у потпуности извуче из ове приче, већ мора да задржи одређену контролну улогу над радом Фонда за мањине. Парламент, како је додао, мора да задржи и улогу код именовања чланова Управног одбора Фонда за мањине.
– Понављам, у УО Фонда никако не могу бити посланици. У сваком случају то треба да буду људи које предлаже Скупштина –наводи функционер Нове.
Наглашавајући неопходност озбиљног „претресања” читавог концепта Фонда, Лабудовић каже да та институција треба да буде конципирана на начин да буде уистину у интересу мањинских националних заједница.
– Очигледно је то онда у предреферендумском периоду учињено на брзу руку. Тако је урађено да би се некоме учинила услуга. Пракса је показала да постоје невјероватне злоупотребе и да је Фонд у суштини промашио своју основну намјену – закључио је Лабудовић.
 
 
 
(ДАН, 12. 11. 2011.)Датум: 12.11.2011
Close
Close