Радуновић: Крупне рибе су у Ђукановићевом акваријуму

Колико је реално да Црна Гора добије датум преговора?

 

И поред искреног залагања господе Андрије Мандића, Небојше Медојевића и Предрага Булатовића да добијемо датум преговора, шансе су, нажалост, све мање. То је изненађење за велики велики број грађана, а досад се само једном десило да није уважена позитивна препорука ЕК.
 
Ко је најодговорнији за то?
 
Неколико последњих иступа бившег премијера јасно показују да га је елан за евроинтеграцијама напрасно напустио, кад је коначно схватио да његови саговорници из Европе озбиљно мисле када кажу да желе да виде крупне рибе иза решетака. А његов лични акваријум је пун таквих риба! Потребни су мјерљиви резултати Владе у наредном мјесецу, иначе се можемо максимално надати датуму, али под условима мимо сваке земље кандидата.
 
СНП је узалуд покушала са начелном подршком. Да ли ће ипак доћи до договора?
 
Зашто провјеравати расположење власти за опозиционе амандмане, кад је оно општепознато? Да би доказали да ДПС-СДП коалицију не занима на попису исказана воља грађана? Да би доказали  да жели да задржи полуге којима контролише правосуђе? Рекао сам колегама из СНП-а да тиме слабе преговарачки потенцијал опозиције. Шансе за договор су мање него кад је био у питању изборни закон.
 
Да ли сте спремни да издвојите идентитетски пакет опозиционих нацрта амандмана?
 
Питате ме, другим ријечима, да ли пристајемо да нам парламентарна већина одређује приоритете у политичком дјеловању? Одговор је прост и кратак: не. То је питање онима који су креирали те проблеме? Званични, српски језик, којим говори највише становника Црне Горе је протјеран. Ко је направио тај ,,идентитетски'' проблем?
 
Да ли су ставови лидера СНП-а најава јаснијег раздвајања опозиционог блока?
 
Инсистирање господина Милића на ,,пројектној сарадњи'' са свима, па и властима, ствара утисак да он сматра да режим може и да се поправља, а не обавезно и да се смијени. У два случаја шеф клуба посланика СНП је тврдио да они неће условљавати никога, да би га послије десетак дана и лошег одјека тог става у јавности Срђан Милић демантовао. Иначе, он нам је више пута поручио да га не интересује коалиција.
 
Да ли вјерујете да би унутар посланичког клуба СНП могло доћи до раскола по том питању?
 
Заиста не желим да се бавим том комбинаториком. Не сумњам да би било који од колега посланика из Клуба СНП прекршио тврди став предсједника партије да они неће гласати, ако се не уважи потреба за измјеном Устава у дијелу идентитетских питања.
 
Какав је статус Срба у Црној Гори, будући да има представника у парламенту и Српски национални савјет?
 
Српски национални савјет је пројекат власти. На изборима, користећи новац добијен за пројекте заштите српских националних интереса, у коалицији су добили један одсто гласова. Не признаје их ниједна институција српског народа, СПЦ, Матица српска, Србија...Признаје их само Мило Ђукановић.
 
Да ли постоје контакти,координација?
 
Не. Нико од Срба се у Црној Гори не осјећа као мањина. Наши су је преци стварали, за њу гинули, њом владали, њу опјевали. Ми смо Црна Гора.
 
Шта је најбоље за Србе?
 
Срба у Црној Гори има 33,1 одсто. Зар то није довољно да могу на редован начин да обезбиједе своје представнике. Све друго је покушај за још који мандат ДПС-у. Уосталом, за то добијају већину новца из Фонда, на уштрб правим мањинама.
 
Кад треба организовати изборе и како ћете наступити?
 
С обзиром на манифестовану реторику и нервозу шефа режима, избори би могли бити прије него што многи мисле. Ефикаснији и рационалнији је широки фронт, прошли пут је расуто девет опозиционих мандата. Но, не вјерујем да су сви из опозиције заинтересовани за општу корист, тако да ће Нова, као и прошли пут, вјероватно самостално на изборе.
 
 
Слађан Благојевић
 
 
(Дневне новине, 31. 10. 2011.)
 Датум: 01.11.2011
Close
Close