Алексић: Одвојити већа средства за науку

 Пажљиви посматрачи процеса сматрају да се буџетско издвајање од пола процента за науку може оцијенити само као неодговорно и штетно. Наука је у Црној Гори област коју карактерише вишедеценијска запуштеност. Науци у Црној Гори је додијељено мјесто на друштвеној маргини. У њу није улаган новац.

Члан скупштинског Одбора за науку и просвјету, Будимир Алексић, из опозиционе Нове српске демократије, сматра да би држава морала радикално да промијени однос према науци, одвоји знатно већа средства и акценат стави на научна истраживања у области енергетике и пољопривреде.
„Очигледно је да Црна Гора издваја веома мало средстава за развој науке. У више наврата сам о томе говорио када је била ријеч о буџету, гдје се види да су та средства минимална, чак поражавајућа. Земља која жели да се укључи у европске и евро-атлантске интеграције мора знатно више средстaва да издваја за развој науке. Ово што је било до сада заиста је мало. Битно другачија генерална политика државе према научном и технолошком развоју мора да се осмисли и креира и да се подупре адекватним финансијским средствима и стимулацијама“, сматра Будимир Алексић.
 
 
 
(Радио Слободна Европа, 29. 10. 2011.)Датум: 30.10.2011
Close
Close