Алексић: Крше се уставне норме о равноправности језика и писама

Представници парламентарних странака оцијенили су  да се у раду Скупштине Црне Горе крши Уставом загарантована равноправност писама и право на употребу матерњег језика.
По оцјени посланика Нове српске демократије Будимира Алексића у црногорском парламенту флагрантно се крше уставне норме о равноправности језика и писама.

- По Уставу Црне Горе загарантована је равноправност ћириличног и латиничног писма, али се то у пракси црногорског парламента не поштује. Сви материјали и дописи који нам долазе из кабинета предсједника Скупштине Ранка Кривокапића написани су на такозваном црногорском језику, са неким новим словима која ми у Новој српској демократији не разумијемо. Сналазимо се само захваљујући томе што знамо коју функцију Кривокапић обавља, истиче Алексић.

Оптужује скупштинско руководство, предвођено Кривокапићем, за непоштовање Устава по којем је и српски језик у службеној употреби. Подсјећа да су у неколико наврата, у претходном и актуелном сазиву Скупштине тражили да им се сви материјали достављају на ћириличном писму и српском језику.

- Кабинет предсједника Скупштине, декларативно великог демократе и европејца, оглушио се о те наше оправдане захтјеве. Ако смо ми посланици тако дискриминисани у парламенту, који би требало да буде језгро демократије и срце политичког система, није тешко замислити како се поштују људска и гарђанска права у наводно грађанској држави осталим говорницима српског језика, односно већини становништва Црне Горе, закључује Алексић.
 

 


(ДАН, 27. 10. 2011.)
Датум: 27.10.2011
Close
Close