Булајић: Банкрот Црне Горе је близу

Мишљења сам да је основни проблем у систему. Правни поредак је регулативна кичма једног друштва који на различите начине утиче на развојне токове самим тим и на економију, у најопштијем смислу те ријечи. Међутим, уколико не постоји политичка воља режима да правни поредак не живи у стварности, онда власт свјесно или несвјесно генерише проблеме у друштву.
Међународно искуство показује да чак и тамо гдје има неупоредиво више врхунске правне експертизе него код нас у Црној Гори, израда неких закона траје деценијама. Као илустрацију могу да наведем њемачки закон о стечају који је рађен укупно 15 година.
Оно што је за Црну Гору посебно карактеристично, када је ријеч о економији и садашњем економском стању, мислим да је крајње вријеме за бјежање од модела либералног неоколонијализма који вуче мале државе. Увјерен сам да је глобална криза већ у првој фази показала агонију неоколонијалног модела глобалног развоја, али у њеној другој фази која нас тек очекује бојим се да ћемо потонути врло брзо, можда до самог дна и економски и политички.
Један дио власти можда би нешто и желио да поправи, али неће бити у могућности кад већ до сад то није урађено.
Из привреде је извучен читав профит, а то је еквивалентно национализацији без накнаде. Уколико Црна Гора не добије хитну ињекцију од некога, банкротираће.
 


(Дневне новине, 26. 10. 2011.)

 
Датум: 26.10.2011
Close
Close