Радуновић: ДПС против нових општина

 Закон о територијалној организацији Црне Горе ће готово сигурно бити усвојен без амандмана опозиције и партија мањинских народа којим се прописује формирање нових пет општина Петњица, Гусиње, Грбаљ, Малесија и Голубовци.

Дио опозиције сматра да је закон који прописује формирање нових општина директна брана формирању нових локалних самоуправа јер су критеријуми веома ригидни.
Опозиционе партије и странке мањинских народа се залажу за формирање пет нових општина Петњице, Гусиња, Грбља, Малесије и Голубоваца, а појавио се и захтјев да Сутоморе постане самостална општина. Током скупштинске расправе су се могла чути тумачења да партијама на власти не би политички одговарало.
"У питању је искључиво изборна комбинаторика ДПС-а и СДП-а. У градовима у којима би дошло до одвајања у нове општине ДПС је израчунала да би могла да изгуби власт у појединим изборним јединицама и зато једноставно они не дозвољавају нове општине. Најбољи примјер је Петњица. Издвајањем Петњице у посебну општину, Беране као језгро ће да, у смислу власти, припадне опозицији", појашњава Славен Радуновић из Нове српске демократије.
 
РСЕ: Да ли се то може тумачити и обрнуто? Да је интерес опозиције за формирање нових општина и то да опозиција има веће шансе за боље резултате на локалном нивоу?
 
Радуновић: Наравно да све можемо да окренемо наопачке. Али ако грађани Петњице могу боље да остваре свој интерес  у сопственој општини зашто не би дозволили да грађанима Берана на најважније одлуке не утичу грађани Петњице. Ми можда можемо да имамо користи у неким од ових случајева али не у сваком случају.
 
 
 
(Радио Слободна Европа, 22. 10. 2011.)Датум: 23.10.2011
Close
Close