Радуновић: Повећање акциза доказ да се буџет слабо пуни

 Потпредсједник Нове српске демократије Славен Радуновић оцијенио је у изјави за Портал Аналитика да је новим законом о акцизама Влада признала да пуњење буџета иде доста лоше, наводећи да такав потез тешко може да се критикује без обзира што је ријеч о ‘’шминкерском’’ потезу.

 
- Велики проблеми који постоје са пуњењем буџета су наравно производ слабог вођења црногорске економије. Могу да кажем, да црногорска економија, нажалост, скоро и не постоји јер се ради збиру неких услуга и пребацивању из ‘’шупљег у празно’’. Сви знамо да се у Црној Гори ништа не производи, већ се само тргује, казао је Радуновић за Портал Аналитика.
 
Новим Законом о акцизама, који је јуче усвојила Влада, предвиђено је смањење акциза на дизел гориво, као и повећање оних на цигарете и алкохолна пића. Законом је планирано и увођење акциза на кафу и газирана пића са додатком шећера.
 
Радуновић који је истакнути привредник, је додао да се на неки волшебан начин треба смислити да се рупе у Буџету попуне.
 
- Што се тиче повећања акциза на алкохол и цигарете то је нешто што је тенденција у читавом развијеном свијету. То је Влада искористила - тај добар вјетар у леђа јер је у питању потез који тешко може да се критикује. Ипак, у питању су примици буџета у износу од минорних 15 милиона еура, што је можда доста за та два производа али мало за укупне потребе, каже Радуновић, који је истовремено поздравио смањивање акциза на гориво.
 
- Смањивање акцизе за два цента је добро али гориво не учествује у таквом проценту у буџету грађана тако да је питање колико утиче на стнадард и привредне субјекте. Морам да похвалим овакав потез да се повећавају акцизе на ‘’штетне ствари’’ а смањује на гориво које учествује у цијени коштања сваког производа, каже Радуновић.
 
Радуновић је упозорио да не треба дозволити да се задовољавамо таквим ситним стварима и ‘’шминкерским’’ потезима.
 
- Потребнe су корјените промјенe у вођењу економије у Црној Гори, у фискалној политици ако мислимо да економија стане на чврсте ноге и да може из својих реалних извора да финансира Буџет Црне Горе да би се омогућило нормално функционисање државе. За тако нешто треба много више него повећавати акцизе, закључио је Радуновић.
 
 
 
(Портал Аналитика, 21. 10. 2011.)Датум: 22.10.2011
Close
Close